Човић: Неприхватљиви састанци у кафанама

Хрватски члан Председништва БиХ и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је у Мостару да је за њега неприхватљив договор председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и председника РС Милорада Додика о механизму кординације у преговорима различитих нивоа власти са Европском унијом.

Драган Човић је на конференцији за новинаре рекао да су тренутни односи у БиХ неприхватљиви, да одлуке не смеју бити на штету било ког од конститутивних народа, већ да се сви проблеми морају решавати договором и консензусум.

Говорећи о томе зашто није отишао на састанак са Изетбеговићем, који је пре два дана требало да се одржи у једном ресторану у Коњицу, Човић је рекао да је један од разлога то што је састанак требало да буде у угоститељском објекту.

"Кључни састанци треба да буду у институцијама. Неприхватљиво је да такви састанци буду у кафанама", нагласио је Човић.

Човић је додао да је спреман да разговара са Изетбеговићем, али да још није одређен термин тог разговора. Он је рекао да није примио писмо од Додика, али да је с председником РС разговаро телефоном.

"Додик ми није упутио писмо, разговарали смо телефоном. Наши кабинети су комуницирали и колико сам схватио Додик подржава наше ставове", рекао је Човић.

Бањалучки медији су раније објавили да је Додик упутио писмо Човићу и Изетбеговићу у којем је навео да је за њега прихватљиво да примедбе хрватске стране буде уграђене у механизам координације.

Хрватски члан Председништва БиХ је оценио да постојећи политички естаблишмент у БиХ није створио европски амбијент, мада је постојала огромна шанса да се искористе прилике.

"Кредибилност нам је пала, али и даље вјерујем да ћемо наредне године имати кандидатски статус. Ја сам сигуран ако се на идућој седници Савета министара усвоји кориговани механизам координације, ми смо испунили све услове. Овако се можемо црвенети, јер смо се осрамотили пред међународном заједницом", казао је Човић.

Говорећи о проблему локалних избора у Мостару, који су због одлуке Уставног суда БиХ која је делимично оспорила Статут града последњи пут одржани 2008. године, Човић је рекао да сматра да је "некоме јако стало" да се ти избори не оџе ни у октобру ове године.

"ХДЗ је учинио све што може да се избори десе. На последњем састанку код амбасадорке САД је разговарано о изборима у Мостару. Имали смо довољно времена да урадимо све и сносим сву одговорност за то. Имали смо времена, нисмо имали довољно мудрости", казао је Човић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије