Парафиран прилагођени ССП између БиХ и ЕУ

Прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Босне и Херцеговине парафиран је у Сарајеву.

Документ су потписали шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак.

"Ово је добар споразум како за БиХ тако и за наше државе чланице", рекао је Вигемарк после потписивања прилагођеног ССП-а.

Вигемарк је рекао да је важно да су се сви у БиХ напокон усугласили око тог углавном техничког питања, али је додао да ни у једној другој држави није било "толико драме" око прилагођавања ССП-а као у БиХ.

"Сада позивам све политичке актере у БиХ да искористе нови замах у процесу европских интеграција", рекао је Вигемарк додајући како БиХ више не сме да губи време као до сада, посебно с обзиром на драматичне промене које се дешавају у Европи јер, како је рекао, остатак света једноставно не може чекати на БиХ.

Хамдо Тињак, који је претходних шест месеци у име БиХ преговарао о променама ССП-а, рекао је да је земља у том том процесу добила максималне уступке захваљујући разумевању европских преговарача.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је рекао да је прихватањем прилагођеног ССП-а уклоњена кључна препрека на путу БиХ до статуса кандидата за чланство у ЕУ. Документ сада треба да ратификују чланице ЕУ и парламент БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи