Аустрија, Хофер и Ван дер Белен улазе у други круг избора

Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер убедљиви је победник председничких избора у Аустрији и он ће ући у други круг гласања против кандидата Зелених Александера ван дер Белена.

Према званичним прелиминарним резултатима, на основу 99 одсто пребројаних гласова, Хофер је освојио 36,4 одсто гласова.

На другом месту је Ван дер Белен са 20,4 одсто освојених гласова, испред независне кандидаткиње Ирмгард Грис која је освојила 18,5 одсто гласова.

Јасан пораз претрпеле су владајуће партије - Социјалдемократска партија (СПО) и њен кандидат Рудолф Хундсторфер и Народне странке (ОВП) Андреас Кол освојиле су по 11,18 одсто.

Шести кандидат Рихард Лугнер освојио је свега 2,4 одсто гласова.

Званични прелиминарни резултати не садрже гласове бирача предатих путем поште, који неће битније утицати на исход, то јест на улазак Хофера и Ван дер Белена у други круг гласања.

Након објављивања првих резултата Хофер је изразио задовољство исходом гласања и поручио да ће бити "тежак за владу, али добар за Аустрију".

"Молим вас уложите напоре", поручио је Влади Аустрије. Ван дер Белен подсетио је да је увек говорио да није фаворит, како су указивали истраживања јавног мњења.

Као и Хофер и он сматра да влада мора нешто да промени, јер влада застој.
Хундсторфер је истакао да су "екстреми" добили подршку, а да је он стајао за потпуно другачију политику.

Лидер ОВП Рајнхолд Митерленер оценио је да је исход председничких избора "последња шанса за преокрет у влади", али и додао да неће бити персоналних промена.

Митерленер је додао да неће дати никакву препоруку за други круг гласања.

Аустријски канцелар и шеф СПО Вернер Фајман поручио је да ће у другом кругу гласати за Ван дер Белена, али да странка неће дати никакву препоруку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи