Покренут поступак против председнице Хрватске

Комисија за одлучивање о сукобу интереса одлучила је да покрене поступак против хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, којим ће утврдити да ли је повредила начело веродостојности функционера, док је председница оценила да је Комисија прекорачила овлашћења и ушла у сферу политичког арбитрирања.

Како преноси телевизија Н1, Колинда Грабар Китаровић је након ступања на дужност неутрошен новац за кампању који је добила из државног буџета уплатила на рачун ХДЗ-а, а после је дуже време давала упутства странци о томе коме ће и колике донације уплатити.

Председница Републике деловала је супротно обавези очувања властите веродостојности и непристрасности, чиме је нарушила начела обављања дужности, једногласно је одлучила Комисија за одлучивање о сукобу интереса.

Комисија је закључила и да је давањем упутстава политичкој странци о томе коме и колико донирати створен утисак о повезаности и заједничком деловању председнице Републике и ХДЗ-а, што није у складу с нестраначким независним обављањем дужности.

Колинда Грабар Китаровић је оценила да је реч о испуњењу предизборног обећања, односно дела предизборног програма и да у томе нема ничег спорног.

Из њеног кабинета је саопштено да је Комисија за одлучивање о сукобу интереса данашњом одлуком о покретању поступка "због повреде начела обављања јавне дужности и веродостојности председнице Републике", а не због сукоба интереса, прекорачила своја овлашћења и ушла у сферу политичког арбитрирања.

"Председница Републике је поносна што су сва средства законито донирана онима којима су најпотребнија, иако их је могла задржати за себе. Будући да ничим није довела у питање начела вршења јавне дужности, председница Републике опет ће учинити исто", наводи се у саопштењу.

Комисија за одлучивање о сукобу интереса решила је да покрене поступак и против бившег министра одбране Анте Котромановића јер је са породицом приватним авионом путовао на Мали Лошињ, а рачун је платила фирма која жели да се прошири на увалу Ковчање, која је у власништву државе, па постоји бојазан да би се министар могао довести у зависан однос према фирми која је платила пут.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи