Хрватска председница писала УН због пресуде Шешељу

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Кимуну изразила дубоко разочарање и забринутост због првостепене, ослобађајуће пресуде Хашког трибунала Војиславу Шешељу, оценивши да ће негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју југоисточне Европе.

Тврдећи да су важни сведоци у случају Шешељ били застрашивани, поткупљивани и ометани, Грабар Китаровић у писму, објављеном на њеном званичном сајту, каже да је у том контексту првостепена пресуда додатно "правно упитна и са становишта њене веродостојности сасвим компромитујућа".

"Очекујемо не само да Србија у потпуности сарађује с МКСЈ, него и да се престане игнорисати чињеница да се спрам сведока у случају Шешељ поступало на недопуштен начин и у мери да је МКСЈ нашао потребним да подигне оптужницу против за то одговорних", пише Грабар Китаровић.

Ова пресуда је, сматра она, опасан преседан за све друге оружане сукобе у којима се, како наводи, "војни циљеви настоје остварити спровођењем геноцида и етничког чишћења темељем националистичке или расистичке идеологије и злочиначко-хушкачке пропаганде".

Ослобађање Шешеља је, према њеном мишљењу, "противно ранијим чињенично-правним утврђењима меродавних већа МКСЈ, с обзиром на оружани сукоб на подручју Хрватске, те представља апсолутно непоштовање жртава и њихових патњи које још интензивно трају".

Грабар Китаровић је навела да је пресуда Шешељу у хрватској јавности изазвала констернацију, али и "дубоко разочарање у сам МКСЈ, који се у овом случају показао очито неотпоран на злоупотребу међународног јавног и кривичног права".

"Оно ће, исто тако, негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју југоисточне Европе и свим кризним жариштима света. Овом првостепеном пресудом једног судског већа дубоко је пољуљано поверење у МКСЈ и разлоге зашто га је Савет безбедности УН основао", навела је хрватска председница.

Оваква пресуда, сматра она, ствара негативни преседан, чије последице могу изаћи изван оквира самог МКСЈ и контаминирати укупну перцепцију светске јавности о значењу, дометима и смислу међународног кривичног права.

Осим Бану, писмо је упућено председнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и председавајућем Савета безбедности УН Лију Ђијеју, а биће достављено свим државама чланицама УН као документ ГС УН и СБ УН.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи