Посредници ЕУ позивају македонске политичаре на преговоре

У покушају да ублаже новонасталу политичку кризу у Македонији посредници ЕУ позвали су завађене македонске политичаре на преговоре у петак у Бечу.

Међу позваним политичарима су бивши премијер и лидер најутицајније владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и лидер опозиционих социјалдемократа Зоран Заев, али се за сада не зна да ли ће они прихватити позив, преноси АП.

У Скопљу и више градова Македоније данас ће бити одржани нови, шести по реду, протести против одлуке председника Ђорђа Иванова да аболира политичаре одговорне за аферу "прислушкивање". Међу аболиранима су и Груевски и Заев.

Како су јавили македонски медији, протести ће бити настављени вечерас у Скопљу испред Канцеларије специјалног тужиоца, а македонски медији јављају да су тамо људи већ почели да се окупљају.

За вечерас су најављени и протести у Штипу, Кочану и Битољу, док је за сутра пријављен и протест у Прилепу, а у четвртак ће протестовати и у Гостивару.

Аферу "прислушкивање" је прошле године обелоданио Заев и против њега је зато поднета кривична пријава која га оптужује да је до снимака и видео записа дошао у сарадњи са тајним обавештајним службама.

Он је, међутим, одбио да буде аболиран, али је и најавио да његова странка неће учествовати за предстојећим изборима заказаним за 5. јун.

МАНУ: Иванов задао ударац поретку у Македонији

Македонска академија наука и уметности затражила је од Ђорђа Иванова да повуче одлуку о аболицији политичара, оценивши да је тиме "задао ударац" уставном и правном поретку и Договору из Пржина и додатно продубио двогодишњу политичку кризу која потреса земљу.

Ђорђе Иванов је, уместо да настоји да се доследно спроводи Договор из Пржина, доношењем одлуке о аболицији задао ударац уставном и правном поретку Македоније и Договору из Пржина, чиме је још више продубио кризу, наводи се у саопштењу Председништва МАНУ.

То председништво је изразило "крајну забринутост недоговорношћу потписника Договора из Пржина према његовом спровођењу" и позвало четири навеће странке које су га потписале, да се без одлагања врате политичком дијалогу и успунавању обавеза из тог договора.

"Тиме ће се створити услови за слободне и демократске изборе, за несметано функционисање Специјалног тужилаштва и независних медија", истиче Председништво МАНУ.

Криза у Македонији која траје скоро две године, додатно је заоштрена одлуком владајуће коалиције у македонском парламенту да распише изборе за 5. јун упркос противљењу опозиције, као и одлуком Иванова да политичаре, међу којима је највише функционера владајуће странке, аболира у случајевима повезаним са афером прислушкивања разговора.

Македонска политичка криза почела је када опозициони СДСМ није признао резултате парламентарних избора због чега је одбио да уђе у парламент, оптуживши владајућу ВМРО ДПМНЕ да је лажирала изборе.

У јуну прошле године четири највеће странке - ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског, СДСМ Зоран Заева, ДУИ Алија Ахметија и ДПА Мендуха Тачија, уз посредовање САД и ЕУ, постигле су Договор из Пржина, којим је требало да се реши криза, али је спровођење тог договора сада у застоју, уз размену оптужби супротстављених страна.

Без испуњавања тих обавеза Македонији прети међународна изолација с тешким последицама које произилазе из ње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи