Јуратовић подржао Крихбаума око хрватске блокаде преговора

Посланик немачког Бундестага и члан спољнополитичког одбора немачког парламента Јосип Јуратовић (СПД) подржао је данас свог колегу посланика Гинтера Крихбаума (ЦДУ), који је критиковао Хрватску због блокаде преговора између Србије и ЕУ и истакао да би званични Загреб требало да поразмисли о имиџу Хрватске будући да је он у овом тренутку, по питању спољне и унутрашње политике, веома лош.

"Покушај хрватске блокаде Србије у питањима која се могу билатерално решити је узалудно губљење драгоценог времена које би Хрватска морала и могла искористити за бољу будућност своје земље, а која пак лежи у добросуседским односима у региону", рекао је Јуратовић за Хину.

Јуратовић је рекао како се слаже са ставовима Крихбаума, челника немачког парламентарног одбора за европска питања, који је недавно критиковао хрватску блокаду отварања поглавља 23 и 24 у поступку преговора Србије и ЕУ.

"И сама Хрватска је управо по поглављима 23 и 24 релативно неспремна прихваћена у ЕУ, с циљем да буде пример и партнер осталим земљама у претприступним процесима регије западног Балкана. Хрватска политика је на жалост изневерила очекивања ЕУ и ствара све лошији углед како на унутрашњем тако и на спољнополитичком плану", рекао је Јуратовић који је годинама пратио и подржавао процес приближавања Хрватске Европској унији.

Јуратовић, наиме, каже, да став Крихбаума има тежину с обзиром на то да се ради о политичару који стоји на челу утицајног Одбора за питања Европске уније немачког парламента.

"Читајући интервју господина Крихбаума, који је познат и као велики критичар политике Србије, морам рећи да се слажем с његовим изјавама око покушаја хрватске блокаде наставка претприступних процеса Србије", рекао је Јуратовић.

Каже да не зна какав је званични став немачке владе о том питању, али због саме чињенице да је господин Крихбаум председник одбора за ЕУ политику, при чему је познато да је највише представничко тело демократског друштва управо парламент, "било би добро озбиљније поразмислити какав је имиџ хрватске политике, који је тренутно, како по питању унутрашње тако и спољне политике јако лош", примећује Јуратовић.

"Из личног искуства знам да постоје многе друштвене и политичке иницијативе за мир, стабилност и развој у регији које остају у сенци политичког популизма, који на жалост ствара непотребне тензије, а бомбастични медијски наслови бацају сасвим једну нереалну слику односа у региону", закључио је Јуратовић.

Крихбаум је у суботу оштро критиковао хрватску блокаду преговора између Србије и Европске уније рекавши да Загреб злоупотребљава ЕУ за решавање својих отворених питања с Београдом.

Хрватска није дала зелено светло за отварање поглавља 23 - Правосуђе и темељна права у преговорима ЕУ са Србијом.

Службени Загреб тражи да Београд укине регионалну надлежност за ратне злочине, осигура права хрватске мањине у Србији и оствари пуну сарадњу с хашким судом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи