Избеглице напуштају камп у Идоменију

Избеглички камп у грчком пограничном месту Идомени напустило је између 800 и 1.000 избеглица, пренели су македонски медији. У импровизованом избегличком кампу остало је још око 10.000 миграната.

Како је јавила телевизија Телма, у понедељак и уторак је из тог импровизованог кампа отишло 15 пуних аутобуса према званичним избегличким центрима у северној Грчкој и у Пиреју, што је најмасовнији одлазак у последња два месеца.

Наводи се да су избеглице које су напустиле камп у Идоменију уплашене због инциденaта који су се догдили у недељу, када се већа група имиграната сукобила са македонском полицијом и да страхују за безбедност својих породица.

Они који одлазе из Идоменија, додаје се, кажу да већ губе сваку наду да има начина да пређу оближњу границу Грчке са Македонијом како би наставили пут ка богатим земљама ЕУ.

У импровизованом избегличком кампу у Идоменију остало је још око 10.000 миграната.

Према дописнику Телме из Атине, грчка влада тражи празне идустријске просторе око Солуна и Атине, које би могла брзо да претвори у привремене избегличке центре. Нови центар "Скарамага" у предграђу Атине за два дане је препуњен избелицама из Пиреја, односно у њему има више од 1.000 избеглица.

Идеја грчке владе је да обезбеди додатних 20.000 места где би могла да смести избеглице које се тренутно налазе у Идоменију, у луци у Пиреј (око 3.800) и на старом аеродрому "Еленико", где има око 6.000 избеглица.

Грчка полиција продужила је спровођење строгих контрола на уласку у Идомени, где је јуче привела 17 активиста и волонтере из више европских земаља, који су брзо након тога ослобођени. Задржан је сам један Немац код кога је пронађен нож.

У камповима у Грчкој влада напета атмосфера и повремено долази до избијанаја туча међу избеглицама. То се догодило јуче ујутро у Идоменију, а избеглице из Авганистана и Сирије потукле су се синоћ и у луци Пиреј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи