Линта: Одустати од одлагања нуклеарног отпада у Двору

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од хрватске владе да одустане од намере да одлаже нуклеарни отпад на подручју општине Двор на Уни.

Линта је у отвореном писму заменику председника Владе Хрватске Томиславу Карамарку навео да би одлагање отпада био завршни чин протеривања српског народа са тог подручја и угрожавање здравља и животне средине великог броја грађана Републике Српске.

Он је затражио да влада предложи сабору да из Програма просторног уређења избрише Трговску гору код Двора на Уни као потенцијално подручје на којој би се одлагао радиоактивни отпад из нуклеарке "Кршко".

Линта је подсетио да је још 1999. године Трговска гора стављена у Програм просторног уређења Хрватске као потенцијално место за одлагање нуклераног отпада и да већ 17 година траје борба грађана путем петиција и јавних расправа да се промени наведена "неразумна и сулуда" одлука.

Он додаје да се и стручњаци у БиХ противе јер је угрожено осам општина са 230.000 грађана у сливу реке Уне, као и да би се смештајем радиоактивног отпада у објекат на локацији Черкезовац грубо угрозили и грађани Српске.

"Иако би одлагање нуклеарног отпада требало бити државни пројекат лишен погледа кроз националну призму, очигледно је да су садашње активности око Двора и Трговске Горе појачане због чињенице да тамо живи значајан број српског становништва", навео је Линта.

Додао је да је јасно као дан да одређене политичке структуре у Загребу имају за циљ да протерају преостали део српског народа са подручја Баније, али и са подручја Републике Српске уз слив реке Уне одлагањем стотина тона нуклеарног отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи