Москва тражи од Хрватске изградњу носача авиона?

Званична Москва послала је упит сплитском бродоградилишту "Бродосплит" да за руску морнарицу изграде носач авиона, пише "Слободна Далмација" и додаје да је са тим била упозната претходна влада Зорана Милановића, као и да није познато да ли је такав упит послат на још неку адресу.

Сплитски дневник наводи да је писмо из Москве у најкраћем садржало питање да ли могу да изграде носач авиона за руску морнарицу.

Ако се, пише лист, стварно анализира стање руске ратне морнарице, види се да је упркос причама о "глобалној свеприсутности" њених бродова, морнарица Владимира Путина застарела ескадра.

Упркос великој ватреној моћи, она није способна да обезбеди подршку спољној политици Кремља у прекоморским земљама. То могу само носачи авиона, али руска бродоградилишта не могу да их изграде.

Са тим дописом, необично кратким с обзиром на предмет на који се односи, били су упознати и неки кључни министри бивше владе Зорана Милановића.

Ти министри били су заинтересовани да за такав хрватско-руски аранжман, понуде и владине финансијске гаранције.

Било је замишљено да се пројекат представи лично руском министру одбране Сергеју Шојгуу.

Такође, портпарол Управе "Бродосплита" Јосип Јуришић, потврдио је Слободној Далмацији постојање занимљивог захтева. Али, како се прича даље од захтева није развила, из "Бродосплита" нису хтели додатно да коментаришу.

Основни нацрт настао би на столу "Невског пројектно-конструкторског бироа" који сада разрађује три врсте нових носача.

Није искључено да је још неко европско бродоградилиште добило питање о могућностима изградње руског носача авиона.

Французи су изградили два носача хеликоптера "Владивосток" и "Севастопољ", али их нису испоручили због руске агресије на Украјину. Како је бизнис ипак само бизнис, Париз је Москви платио велике уговорне пенале због неиспоруке бродова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару