Македонија враћа избеглице у Грчку

Oко 1.500 миграната који су илегално прешли границу Македонија је вратила у Грчку, јавља "Ројтерс". Већина тих миграната превезена је у Грчку камионима током јучерашњег дана и протекле ноћи, преноси британска агенција изјаву званичника македонске полиције.

Група мушкараца, жена и деце је кренула из пренатрпаног избегличког кампа на грчкој страни, прегазивши реку. Војне трупе су их зауставиле у делу реке где им је вода била до колена, преноси АФП.

"Јуче смо имали велику групу илегалних миграната који су покушали и успели да нелегално пређу границу код села Моин", рекао је француској агенцији Тони Јаневски, портпарол македонске војске.

Истиче да су без иједног инцидента или употребе силе, блокирани и у раним јутарњим сатима су враћени у Грчку.

Део миграната који су илегално ушли у Македонију код села Моин почео је сам да се враћа у Грчку, а македонске власти очекују да ће у току дана бити постигнут договор о враћању свих миграната на грчку страну границе, јавила је МИА. 

На грчкој страни, међутим, репортери АФП-а тврде да су видели најмање два пребијена човека.

Група од око 80 новинара и активиста, које је притворила македонска полиција након путовања са групом миграната, пуштена је да се врати у Грчку.

Сниматељ АФП-а, који је био са групом миграната, каже да је македонска војска дозволила да мигранти стигну до трга у селу Моин, где их окупљају. Свима је речено да седну на земљу, а новинаре су прве прозвали, рекао је сниматељ.

Сиријски избеглица сведочи за АФП да су тада подељени у групе од по 100.

"Ставили су нас на војне камионе, одвели нас до локације неких 10 минута од Идоменија где је сломљена ограда и туда нас вратили назад", рекао је он.

Заменик грчког министра одбране Димитрис Вицас, раније није могао ни да потврди, нити да демантује да ли су мигранти, који су илегално прешли у Македонију, враћени у Грчку. 

"Оно што знам је да ће се свака процедура одвијати уобичајеним дипломатским средствима", изјавио је Вицас за грчку телевизију.

Портарол грчке агенције за координацију миграција, Јоргос Кирицис, изјавио је да, уколико власти у Скопљу буду затражиле да их Грчка прими назад, "тај захтев ће бити проучен".

Кирицис је рекао да је група од око 80 новинара и активиста које су Македонци притворили, ослобођена и омогућено им је да се врате у Грчку, пренео је АП.

Како је пренела грчка телевизија ЕРТ, десетине миграната који нису могли да уђу у Македонију и ноћ су провели по киши и хладноћи, враћају се у камп Идомени.

Грчки медији су, такође, пренели да су мигранти који су кренули да илегално пређу границу, имали летак на арапском језику у коме се описује рута којом треба да иду, а избеглице упозоравају да ће бити враћене у Турску ако буду остали у Грчкој.

Портпарол македонске полиције раније је најавила да ће више стотина миграната, који су илегално ушли у Македонију, бити враћено у Грчку. "Предузимамо мере да вратимо ту групу у Грчку", изјавила је портпарол македонске полиције.

Према јучерашњим подацима македонског Министарства унутрашњих послова, приведено је између 600 и 700 избеглица, док агенција Анадолија тврди да је приведено око 3.000 миграната.

Пошто је Скопље затворило границе за избеглице, стотине миграната блокираних на северу Грчке покушава да уђе у Македонију заобилазећи граничне прелазе.

Ројтерсов сведок са лица места потврдио је да су стотине избеглица и миграната успеле да се пробију у Македонију. Према тамошњим изворима, војска и полиција су интервенисале када је група миграната ушла у земљу.

У понедељак је група од око 1.000 миграната кренула преко границе, заобилазећи граничне прелазе, а касније се за њима упутила још једна већа група. Чим би прешли границу, међутим, македонски војници би их покупили и потрпали у камионе, преноси Ројтерс.

Европски комесар за избеглице Димитрис Аврамопулос посетиће данас камп Идомени где је смештено око 14.000 избеглица, јавља АНА.  

Аустријска министарка хвали Македонију

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер похвалила је македонску владу за њено деловање у избегличкој кризи.

"Македонија је до сада допринела много више стабилности Европе него поједине државе чланице Европске уније", истакла је Јохана Микл-Лајтнер.

Микл-Лајтнер, поводом, покушаја избеглица да илегално уђу у Македонију, рекла је да одговорност за те драматичне сцене сносе они који су код људи смештених у Идоменију побудили лажна очекивања.

Министарка је избеглицама саветовала да остану у Грчкој.

"Ко жели добро људима у кампу, требало би да их саветује да прихвате топли смештај и снабдевање. Уместо тога им се и даље сигнализира да је могуће да, на своју руку, крену на пут у жељену земљу. То је неодговорно и мора се најоштрије осудити", подвукла је Јохана Микл-Лајтнер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару