Идомени - тест људског достојанства

Људска беда са којом се суочавају избеглице у кампу Идомени на грчкој страни гранце са Македонијом досежу врхунац, оценио је портпарол УНХЦР-а Бабар Балоч.

У и око препуног привременог кампа је остало више од 14.000 људи, који чекају да наставе пут ка Европи, а њихови основни услови за живот из дана у дан све гори.

"У Европи видимо људску патњу на врхунцу. Ови услови овде у Идоменију просто су немогући за живот", рекао је Балоч током посете кампу додајући да сваки дан пада киша и да људи све више пате.

Грчки званичници кажу да камп има око 12.000 људи, а невладине организације извештавају да их је најмање 2.000.

Констатовао је да су услови у којима они бораве изузетно нехигијенским, да су тоалети претрпани и да је десетине деце завршило у болници због проблема са дисањем и разним вирусима.

"Деветогодишња девојчица са хепатитисом А пребачена је у болницу у близини Солуна и њено стање је сада стабилно", рекао је Балоч.

Грчка влада је саопштила да ће избеглице усмеравати ка организованим камовима, али је Балоч приметио да ситуација захтева хитно решење овог проблема.

"УНЦХР се нада да ће грчке власти брзо реаговати, јер остајање овде и минут дуже не долази у обзир", рекао је и додао да су услови у којима избеглице бораве нехумани и да зато они ту не могу још дуго да остану.

Они су очајни и њима је неопходно што пре понудити излаз.

"Видимо децу која се тресу од хладноће, боси су...То је просто незамисливо", рекао је Балоч.

Иначе, група од око 200 Сиријаца и Ирачана, у којима је било доста деце у Идоменију протестовала је јуче, захтевајући да отварање границе.

Балоч се нада да ће на самиту ЕУ у четвртак бити донета одлука која ће помоћи да избегличким патњама на грчко-македонској граници дође крај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару