Брамерц: Балкански лидери да закопају ратне секире

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је балканске лидере да раде на помирењу, на путу ка Европској унији, и престану са дугогодишњом реториком која је пратила ратове 1990-их и која ствара раздор.

Брамерц је на балканске лидере апеловао две недеље уочи пресуде Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид и ратне злочине током сукоба на Балкану, која треба да буде изречена у Хашком суду 24. марта, преноси АФП.

Главни тужилац Трибунала је изразио разочарање настављеним поделама између бошњачке, српске и хрватске заједнице.

"Једно од мојих навјећих разочарања јесте то што многи политички лидери и даље користе реторику која је ближа неким изјавама из прошлости", рекао је Брамерц новинарима, додавши да то "не би очекивао од одговорних политичара који се радују придруживању европском пројекту".

Како је оценио, "херојска добродошлица" за осуђене ратне злочинце по повратку кући или порицање сребреничког геноцида од стране неких лидера у Републици Српској "само може да има веома негативан утицај на целокупан процес помирења".

Признавши да је политичка реалност сложена, Брамерц је рекао да многи и даље одбијају да прихвате оно што се догодило и нагласио да земље имају обавезу да поступају у складу са одлукама и прописима суда.

Истакао је да земља која жели да се придружи ЕУ мора да поштује известан број правила, од којих је једно правило закона, а друго поштовање судске одлуке.

"Све док у Босни имате три различита уџбеника историје за српску, хрватску и бошњачку заједницу са потпуно различитим оценама не само о ратовима, већ о последњих 200 година, дакле ако друштво не може да се усагласи о заједничкој историји, како онда мислите да кренете напред", додао је Брамерц.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару