Орешковић: Мигранти више неће пролазити балканском рутом

Порука званичног документа договореног у Бриселу јесте да мигранти више неће пролазити балканском рутом, рекао је хрватски премијер Тихомир Орешковић.

То је, казао је, био став Хрватске и Словеније на Самиту ЕУ и Турске у понедељак. Након тога Словенија је активирала шенгенска правила, што значи да неко ко не тражи азил неће моћи да прође кроз Словенију.

"То је створило домино ефект, ми смо то исто увели, а увела је то и Србија. Данас смо на нули, са 3.200 миграната, што мислим да је позитиван резултат за Хрватску и за наше суседе", рекао је Орешковић.

Премијер Хрватске је захвалио министру полиције Влаху Орепићу за добру комуникацију и координацију, тако да је, како је рекао, ситуација врло позитивна за Хрватску и за суседе.

Упитан да ли затварање балканске руте значи заправо отворену опасност од кријумчарења људи, Орешковић каже да је надлежно министарство у сталном контакту са Председништвом БиХ, Србијом и Македонијом, како би знали што се догађа на терену и да се, ако се нешто догоди, може реаговати.

Додао је да ће Хрватска, као и ЕУ, наставити да дају подршку Македонији на њеним границама.

"Треба пружити помоћ и Македонији и Грчкој. Активираће се и Турска, активирао се и НАТО. Криминални елемент ће се затворити или смањити, па нећемо видети масе илегалних имиграната који ће пробити границе", казао је Орешковић.

"Дискутовали смо о квотама, које су још на столу, а наш став се зна. Кроз квоте се може смањити притисак на граници", навео је и додао да је Хрватска део укупног решења, а да је оно што се догађа у Македонији реалан проблем.

Суштина је, истакао је, држати чврсто границу и режим који ће се спроводити, а на све евентуалне ванредне околности су спремне снаге да реагују.

Премијер Хрватске је додао како је затварање балканске руте заправо порука да ће се кроз помоћ Турске и ЕУ у Македонији смањити број избеглица, а време ће, казао је, показати резултате.

Орешковић је одбио могућност формирања алтернативне руте и негирао да постоји опасност да се Хрватској догоди сценарио као у Лампедузи, па да избеглички бродови дођу надомак Корчуле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару