Орепић: Хитно ћу организовати састанак са Пуповцем

Минстар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић рекао је да ће организовати хитан састанак са председником Српског националног већа и застуником СДСС-а Милорадом Пуповцем који је представио најновији број Билтена тог већа у којем се констатује пораст случајева говора мржње према српској заједници у Хрватској.

Влахо Орепић је на конференцији за новинаре рекао да ће ускоро организовати хитан састанак с Милорадом Пуповцем и полиција ће у складу са цивилизацијским нормама поступати, преносе хрватски медији.

У најновијем броју Билтена СНВ, наиме, стоји да је у Хрватској забележен значајан пораст случајева етнички мотовисаног насиља, претњи и говора мржње усмерених према српској мањини.

Пуповац је том приликом рекао да су главни узроци таквим подацима пораст национализма, наступање историјског ревизионизма, те милитаризација јавног простора и свести, и да ће Билтен бити достављен и премијеру Тихомиру Орешковићу.

"Разлог таквим подацима је све очитији национализам који се разбуктава од уласка Хрватске у ЕУ, супротно европском опређељењу Хрватске",оценио је Пуповац који је за то оптужио ХДЗ и његово, како је рекао, напуштање демохришћанске оријентације.

Додаје да се усмеравају према "изразито националистичком политичком деловању и политичком савезу с онима који не само да су националисти него заступају пронацистичке, у нашим околностима проусташке ставове".

Пуповац је објаснио да цени ХДЗ који је био демохришћански и који је јачао ту страначку компоненту као претпоставку политичке стабилности у Хрватској, без које нема демокрације у Хрватској и не може је бити.

"Као што је није било без демохришћанског ХСС-а између два рата, тако је не може бити ни данас. И то треба бити јасно и левима и деснима, а мени као социјалисти по орентацији и Србину у Хрватској, то је одавно јасно. Али, нажалост, неким људима у новом водству ХДЗ-а то није јасно и они странку изводе изван сфере демохришћанства и дају простора онима који су довели до ситуација описаних у билтену", наглашава Пуповац.

У хрватском друштву нема толеранције према разликама и ослобађају се потенцијали мржње, а тиме и осећај да се сме слободно говорити језиком мржње и тога је све више, не само на маргинама него и у центру те у јавном простору, додао је.

Један од разлога је и историјски ревизионизам који "оживљава реторику која под маском обрачуна с антикомунизмом заправо обнавља поражене снаге и идеологије из Другог светског рата и настоји да искриви, релативизује и негира историјске истине, служећи се ударцима по ономе што у Хрватској заправо не постоји, а то је било која врста идеје која би била повезана с величањем комунизма уопће, а камоли комунистичких режима", каже Пуповац.

Трећи разлог види у милитаризацији јавног простора и свести грађана "било на основу историјских било на основу актуелних оцена што Хрватској треба".

"Милитаризација историјског хода Хрватске, милитаризација њеног политичко-националног идентитета. При чему они који то раде не разумеју да не раде ништа другачије од онога што су радили најцрњи комунистички режими или најцрња раздобља југословенског режима на који се позивају да им је оправдање", казао је Пуповац.

Додао је да овај билтен није само због Срба већ због, као је рекао, нашег грађанског осећаја одговорности према ономе што се догађа у друштву, а није се догађало до пре три године на такав начин, у толиким размерима.

Пуповац је рекао и да Хрватска више не може рећи да је функционална правна држава, те да Хрватска никада не би била део "европске куће" да је садашња ситуација у друштву била у годинама које су претходиле уласку у ЕУ.

Билтен "Говор мржње и насиље према Србима у 2015." подељен је у пет целина и побројава елементе говора мржње или ширења етничке нетрпељивости у јавном простору, изјавама и поступцима јавних особа, вербалне пријетње и физичко насиље, оштећење и уништавање имовине, објеката и гробља те отпор употреби ћирилићног писма, а биће, како је најављено, представљен премијеру Тихомиру Орешковићу те у Европском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару