Подигнута оптужница за злочине над Србима у Чапљини

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против четири некадашња припадника Хрватског већа одбране (ХВО) и Хрватских оружаних снага (ХОС) за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Чапљине и логора Дретељ.

Оптужница је подигнута против Мирослава Хрстића и Ивана Медића из Љубушког, Миљенка Ноголице из Чапљине и Тонче Рајића из Мостара.

Они су по налогу Посебог одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ ухапшени 1. фебруара.

Оптужени се терете да су у пролеће и лето 1992. године, у својству заповедника и припадника Хрватског већа одбране и Хрватских оружаних снага, на подручју Чапљине, починили ратне злочине над жртвама српске националности, локалном становништву са подручја Чапљине, као и затвореницима.

У оптужници се наводи да су оптужени лично, као и са осталим припадницима ХОС-а и ХВО-а, учествовали у премлаћивању, пљачкању цивилног становништва српске националности на подручју Чапљине, њиховом одвођењу у логор Дретељ, као и силовању и сексуалном злостављању жена.

Оптужени се терете за мучење и наношење тешких телесних повреда жртвама, те наношење физичких и психичких повреда од којих жртве и данас осећају последице.

Према наводима из оптужнице, ти и остали злочини почињени на том подручју, утицали су на прогон и исељавање цивилног становништва српске националности са подручја Чапљине и долине Неретве, које се до данас није вратило на своја огњишта и живи расељено широм БиХ, региона и света.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Злочини почињени у логору Дретељ саставни су део оптужнице подигнуте пред Хашким трибуналом против Јадранка Прлића и осталих челника некадашње Херцег-Босне.

Логор Дретељ су у бившој касарни ЈНА 1992. године успоставили припадници ХОС-а и тамо су били заточени углавном Срби.

Управу над логором касније је предузео ХВО, а у време хрватског-бошњачког сукоба 1993. и 1994. године у Дретељу било је заточено хиљаде Бошњака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару