Читај ми!

Џихадисти из БиХ спремни на затвор како би се вратили у земљу

Држављани Босне и Херцеговине који су се борили на ратиштима у Сирији и Ираку, контактирају безбедносне агенције и спремни су на одлазак у затвор како би се вратили у БиХ.

Како се наводи у саопштењу Тужилаштва БиХ, одређен број држављана БиХ који се налази на подручју Сирије и Ирака, због тешких услова боравка, контактира сигурносне агенције са намером да се врате у БиХ и споразумно признају и издржавају казне.

Такође, у саопштењу се додаје да све више породица држављана БиХ, који су на страним ратиштима, тражи сарадњу са правосуђем и њихов повратак у БиХ.

"У оквиру активности Тужилаштва БиХ и партнерских агенција за спровођење закона у БиХ и иностранству, све већи број држављана и чланова породица пријављује незаконитости у вези са одласком и боравком држављана, који су на страним ратиштима", нагласило је тужилаштво.

Међутим, није прецизирано колико џихадиста жели да се врати у БиХ, која је 2014. године усвојила закон који предвиђа затворске казне за џихадисте и њихове регруте у трајању до 20 година.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је до сада 20 особа оптужено за регрутовање или придруживање страним паравојним групама, пренео је АФП.

У саопштењу Тужилаштва БиХ истиче се да је један од оптужених Емин Хоџић, који је рођен 1992. године, признао да је боравио у структурама Исламске државе и да је тиме пристао да му се изрекне затворска казна у трајању од годину дана, коју ће издржавати у БиХ.

"Тужилаштво БиХ и партнерске сигурносне агенције имају капацитете за откривање и процесуирање особа које одлазе на страна ратишта, те упозоравају држављане БиХ да се не одлучују на ове кораке, рескирајући властиту сигурност као и затворску казну по повратку са тих подручја", закључује се у саопштењу.

На страни ИД бори се 130 држављана БиХ

Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је да се на страни Исламске државе бори 130 држављана Босне и Херцеговине.

"Тренутно на подручју Сирије и Ирака на страни ИД ратује око 130 држављана БиХ. Око 45 их је погинуло, а око 50 се вратило у БиХ са страних ратишта", рекао је Мектић у разговору са делегацијом Парламентарне скупштине НАТО-а.

Навео је да на подручју БиХ постоји више радикалних заједница из којих се врбују појединци за терористичке акте у учешће на ратиштима у Ираку и Сирији на страни ИД, због чега држава предузима додатне мере како би спречиле те појаве, преноси Хина.

У разговору с делегацијом НАТО-а, министар Мектић је оценио да велики проблем повезан са делима тероризма представља постојање великог броја заосталог наоружања из рата, због чега је најавио успостављање мреже регионалних тужитељских истражних тимова, будући да кријумчари оружја делују на територији више земаља. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару