Читај ми!

Пуповац упозорава на пораст мржње у Хрватској

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац навео је да је у Хрватској у порасту број случајева мржње и насиља, а да их институције толеришу.

Пуповац је рекао да је производња страха усмерена према свима, не само према мањинама, додајући да је у крајњој линији усмерена и према извештачима.

"Усмерена је више-мање према сваком човеку у земљи, јер од власти зависи како ће судити, хоћеш ли добити посао, а да не кажем да ти може ући у спаваћу собу", рекао је Пуповац на представљању билтена СНВ-а "Говор мржње и насиље према Србима у 2015".

Осврнувши се на положај Срба, подсетио је да су га почетком деведесетих питали да ли је угрожен као као Србин у Хрватској, на шта је одговорио да није као Србин, али да као грађанин јесте, јер види шта долази.

"Свако треба да буде забринут због појава којима сведочимо", рекао је Пуповац.

Као пример који сведочи о све бројнијим случајевима мржње и насиља, Пуповац је навео недавне провале у станове интенданта ријечког позоришта и режисера Оливера Фрљића и његове девојке.

"Тиме се нарушава неповредивост дома и шаљу застрашујуће поруке", рекао је Пуповац.

Фрљић је иначе у јавности познат као оштар критичар актуелне власти десног центра, коју воде Хрватска демократска заједница и Мост.

Председик СНВ-а је додао да десне странке друштву намећу национализам, ревизионизам и милитаризам, а да институције то толеришу, јер је то тесно повезано с деловањем појединих политичких групација.

У најновијем билтену СНВ-а наводи се, између осталог, да је за разлику од 2014, када су евидентирана 82 случаја физичког напада, претње, изјаве у јавном простору које садрже говор мржње или уништавања имовине у власништву Срба или српских институција, у 2015. забележено 189 таквих случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару