Читај ми!

Фајман: Аустрија неће одустати од својих мера

Аустријски канцелар Вернер Фајман, пред Самит ЕУ о избегличкој кризи, најављује да Аустрија неће одустајати од својих мера, те сматра да би Немачка требало да уведе ограничење на прихват избеглица на 400.000.

"Ако се узме у обзир аустријска горња граница, могао бих замислити да Немачка прихвати до 400.000 избеглица", објаснио је Фајман у интервјуу бечком дневнику Курир.

Фајман истиче да Немачка мора навести број избеглица које је спремна да преузме из региона око Сирије и Турске.

"Немачка се мора коначно изјаснити, јер у супротном ће даље кренути избеглице у правцу те земље", упозорио је Фајман.

Све док се Немачка не буде јасно изјаснила, избеглице ће наставити да мисле да ће бити само пропуштане, указује Фајман.

Фајман, поводом критике коју је Европска комисија упутила због националних мера Аустрије за смањење таласа избеглица, каже да не искључује могућност да Брисел тужи Беч због кршења европских и међународних споразума.

"Не искључујем правни спор. Међутим, једно је јасно да ћемо остати доследни и нећемо мењати наше одлуке", поручује Фајман.

Фајман је истакао да је неопходно да се ЕУ упита шта може да се деси у јулу и августу ако не буде функционисала заштита спољне границе ЕУ и буде се и даље примењивало само пропуштање избеглица.

"Милиони људи размишљају да дођу до нас", упозорава Фајман.

Фајман је рекао да је његов став у септембру, да подржи немачку канцеларку Ангелу Меркел у политици отворених врата, било само "краткорочно решење".

Подсетио је да је још 6. септембра рекао да је потребно вратити се нормалном стању.

Мере које је предузела Аустрија, како каже, биле су неопходне хитне мере, и било би неодговорно према Аустрији да се дуже чекало скрштених руку на заједничко европско решење.

"Ја никога нисам одбацивао, већ сам увек доследно следио интересе Аустрије. То је мој задатак као шефа владе", објаснио је Фајман.

Уочи Самита ЕУ Фајман је указао да ће бити донете три одлуке - прва која се тиче боље сарадње са Турском, друга да се мора прекинути са политиком пропуштања, и трећа да земље ЕУ избеглице преузимају из региона око Сирије уз помоћ УНХЦР.

"Ми смо покренули националне мере, али ћемо радити на европском решењу. Међутим, ако постоје само изјаве о намерама остајемо чврсти. Ми желимо прво да видимо резултате пре него што се у нешто упустимо. Ако неко жели европско решење онда ће у Аустрији имати партнера, али ми нећемо поклекнути притисцима", поручује Фајман у изјави бечком дневнику Кронен цајтунг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару