Суђење Кумановској групи прекинуто јер су адвокати напустили судницу

Суђење припадницима Кумановске групе у кривичном суду у Скопљу данас је прекинуто, након што су адвокати оптужених напустили судницу, незадовољни условима у којима се поступак одвија.

Адвокати су претходно затражили да буду, како су рекли, испуњени минимални услови за одржавање суђења, као и да се родбини оптужених омогући присуство у судници.
Судија је адвокатима одговорио да су "такви капацитети суднице", због чега су они одлучили да напусте суђење.

Након што им је судија запретио да ће бити кажњени и да ће платити сва судска рочишта, од којих једно појединачно кошта неколико хиљада евра, адвокати оптужених нису пристали да се врате у судницу. Судија је одредио тројици адвоката да плате трошкове судског рочишта.

Наставак суђења групи од 29 мушкараца албанске националности за тероризам заказано је за 8. март.

Суђење припадницима Кумановске групе почело је 9. фебруара пред већем кривичног суда у Скопљу, девет месеци пошто су се у кумановском Дивом насељу сукобили са специјалном полицијом.

У дводневним сукобима 9. и 10. маја погинуло је осам полицајаца, а 42 су тешко повређена. У полицијској акцији је погинуло и 10 припадника Кумановске групе.

За тероризам је оптужено укупно 29 припадника те групе. Највећи део њих су држављани Косова, а оптужени и један држављанин Албаније и један немачки држављанин.

Првооптужени је Сами Укшини, звани командант Соколи, а други на листи оптужених је Анди Краснићи из Малишева. Укшинија и Краснићија оптужница терети да су били вође кумановске групе, док су остала двојица вођа и организатора напада у Куманову Мирсад Ндрецај познат као командант Нато и Ризај Бег убијени у полицијској акцији.

Тужиластво тврди да је Кумановска група одговорна за сукоб с полицијом у мају прошле године у Куманову, и да је пре тога, у априлу 2015. напала и граничну полицијску станицу у селу Гошинце 21. априла, како би дошла до оружја којима располажу македонске полицијске снаге.

Као одговор на тај напад, полиција је 9. маја у Куманову послала специјалне јединице да провере информације обавештајне службе. Када се полиција приближила Дивом насељу оптужени су бацили ручну бомбу, а после тога су почели да пуцају на полицију из аутоматског оружја и снајпера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару