Идомени, 10.000 миграната чека да уђе у Македонију

На македонско-грчкој граници у месту Идомени ноћас је повећан број миграната и сада их скоро 10.000 чека да из Грчке уђу у Македонију.

Од поноћи до јутрос само 170 избеглица прешло је границу са Македонијом у два наврата.

Граница је отворена у поноћ и тада је до два сата ујутро пропуштено 70 људи, док је од шест до девет сати ујутро границу прешло још 100 људи.

Према подацима УНХЦР-а, Лекара без граница и других међународних организација у кампу Идомени сада је између 9.500 и 10.000 миграната, углавном из Сирије и Ирака.

За мигранте из ратом захваћених подручја у претходна два дана је скоро обустављен улаз у Македонију код Ђевделије, због строжих мера контроле и селективнијег пропуштања. Границу могу да пређу само они који имају потпуну документацију.

У Македонију дневно може да уђе свега неколико десетина људи како би наставили пут ка Србији и земљама Западне Европе.

У Идомени, како је у кампу речено, сваког дана дође између 900 и 1.000 нових миграната и све је мање хране и других потрепштина.

Упркос томе, у уторак није било никаквих инцидената. На грчкој страни бројни су припадници полиције, док македонску границу обезбеђују јаке војне формације.

Аутобуси довозе нове мигранте и они одмах стају у дуге редове за добијање хране, медицинске помоћи и осталих неопходних ствари, као и шатора за пружање помоћи породицама са малом децом.

Кажу да за све морају да чекају сатима и да желе што пре да наставе пут ка земљама Западне Европе.

Многи од њих су умотани у ђебад и набијени у малим шаторима који су начичкани до саме границе. Поједини покушавају да се угреју уз ватру.

Највећа је гужва код великог шатора Међународне организације за миграције (ИОМ) где се врше контроле и повремено пропуштају мигранти да пређу на македонску страну.

Такође, у уторак су три теретна воза прешла из Грчке у Македонију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару