Читај ми!

Грчка тражи од ЕУ помоћ за 100.000 избеглица

Грчка је од Европске уније затражила хитну помоћ од 480 милиона евра за смештај 100.000 избеглица, саопштила је влада у Атини, упозоривши да прилив миграната прети да исцрпе државне ресурсе угрожене кризом.

"Грчка је поднела Европској комисија хитан план за око 100.000 избеглица", рекла је новинарима портпаролка владе Олга Геровасили, преноси АФП.

Како је истакла, Грчка не може да поднесе пренапрегнутост изазвану пристизањем великог броја избеглица.

"Ово су привремене мере. Потребно је трајно решење за смештај избеглица", додала је Геровасили, подсетивши да је Грчка јасно ставила до знања да ће користити сва доступна дипломатска средства да пронађе најбоље могуће решење.

Геровасили је навела и да се тренутно у Грчкој налази 25.000 миграната и избеглица, а да Македонија пропушта само "неколико десетина" на дан.

Према њеним речима, прилив миграната из Турске не показује знаке успоравања, упркос недавном распоређивању ратних бродова НАТО-а како би се турској обалској стражи помогло да зауставе кријумчаре који доводе мигранте до Грчке.

"Нема значајнијег смањења прилива... Данас је стигло најмање 1.000 нових миграната, што се сматра уобичајеним", прецизирала је.

Портпаролка грчке владе је, такође, рекла да грчка војска помаже у достављању хране за око 10.000 људи.

Храну за још хиљаде миграната и избеглица у Грчкој обезбеђују хуманитарне и црквене организације, док је влада упутила апел за приватне донације хране, лекова и других медицинских потрепштина.

Више од 7.000 људи, међу којима се многи већ данима налазе код граничног прелаза Идомени, провело је још једну ледену ноћ напољу, наводи француска агенција.

Грчка новинска агенција АНА јавила је да још 6.000 људи чека да пређе на копно након што су се искрцали на острва у Егејском мору из суседне Турске.

Атина је ранија упозорила да би могла да се нађе у шкрипцу са 70.000 људи заглављених на њеној територији због ограничавања броја миграната који улазе у балканске државе и Аустрију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару