Словеначка полиција враћа мигранте у Хрватску без новца?

Поводом писања хрватских медија да словеначка полиција мигранте прослеђује у Хрватску без новца, тако што им наплаћује казне у вредности новца који пронађу код њих, огласио се словеначки МУП који то негира и тврди да они поступају у складу са законом.

Према том закону, како се наводи, илегалан прелазак границе Словеније санкционише се казном од 500 евра.

Те особе се приводе и смештају у посебне просторије полицијских станица, уз издавање потврде о одузетим свим предметима које тренутно поседује, а које им се враћају, укључујући и готовину, након пуштања на слободу.

О томе се, кажу, води и записник.

Када је реч о новчаној казни, МУП Словеније каже да висина те казне зависи од времена које приведени проведе ван слободе: до 12 сати смањење новчане казне за 20 евра, а изнад 12 сати смањење новчане казне за 40 евра. Ако особа не уложи приговор и одмах плати новчану казну та се смањи за пола.

"Желимо да нагласимо да велика већина држава санкционише илегалан прелазак границе, такође и Хрватска према Закону о надзору државне границе. С новчаном казном санкциониране су само оне особе које су илегално прешле границу", поручују из МУП Словеније.

Хрватски медији су раније данас објавили да словеначка полиција мигрантима из земаља које нису захваћене ратом одузима новац, а висина казни зависи од износа који у том тренутку имају код себе, тврде хрватски медији.

Уколико полиција код мигранта прнађена 120 евра, казна ће бити 120 евра или ако пронађе 330 евра, казна ће бити 330 евра, па тако они у Хрватску буду враћени без новца.

Ријечки Нови лист пише да поседује потврде о одузетим предметима и казни које словеначка полиција наплаћује онима које ухвати на својим границама.

На једној од тих потврда, на пример, је видљиво да је словеначка полиција од мигранта одузела 330 евра, а на једној од казни пак видљиво је да је мигранту наплаћена казна од 460 евра.

У одређеном броју случајева, наводи лист, гаранција за пролазак избеглицама није ни сиријски ни ирачки пасош, јер у земљама које се налазе на такозваној балканској рути службене власти постављају трик питања и довољно је погрешити у једном одговору да би им пут био блокиран.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару