Читај ми!

Група миграната хоће да се врати у Сирију из Идоменија

Доктор Абдулкадер Алзуаби из Алепа са групом од 40 пацијената и чланова њихових породица чека у кампу Идомени већ пет дана. Тврди да у Грчкој немају адекватну негу, а да им се не дозвољава да убрзано пређу границу. Њихова група би овим темпом уласка у Македонију чекала бар неколико седмица.

Како истиче доктор Алзуаби, пацијентима је неопходна здравствена нега.

"Имам двоје људи којима отказују бубрези, њима је потребна дијализа. Имам дијабетичара који је веома лоше, једну девојчицу. Имам особу са раком и трудницу у деветом месецу. Дакле, врло озбиљни здравствени случајеви који не могу да остану овде месец до месец и по", објашњава др Алзуаби из Алепа.

Није само здравље његових пацијената потрошено, већ и стрпљење.

"Моја одлука је да ове људе одведем на сигурно. Идемо сада за Атину да пробам да им резервишем карту, или за Митилини на Лезбосу. Хоћу да нађем сигурно место за њих. Што се мене тиче, бирао бих да умрем у Сирији", наглашава др Алзуаби.

Ово је прва група избеглица која је решила да се врати кући. Јављају да су стали у Солуну док не сачекају везу за Атину.

У овом кампу није дозвољено снимање. На нашу молбу пацијенти су изашли да нам објасне зашто би ризиковали повратком у Сирију.

"Побегао сам да не бих умро у Сирији, али боље је умрети у Сирији него остати на оном месту", наводи један пацијент.

Такође, једна пацијенткиња истиче да је мислила да ће умрети. Три пута је колабирала.

"Једном су ми давали инјекцију адреналина да срце проради. Болесна сам већ 15 година, срце ми је слабо и не само да реагује на умор, већ и на стрес, а у Идоменију га је било много", напомиње та пацијенткиња.

Доктор Алзуаби је британски држављанин и не мора да путује са њима, али каже да је осећао обавезу да испрати групу болесника. Тврди да таква ситуација одговара само кријумчарима. Сматра да чак и у Сирији која је у рату, тешки пацијенти имају боље услове него у Грчкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару