Фајман: Грчка се понаша као туристичка агенција

Аустријски канцелар Вернер Фајман поручује да Аустрија неће одустати од своје политике према азилантима, а Грчку оптужује да се по питању избеглица понаша као "туристичка агенција".

Фајман је, у интервјуу бечком дневнику Естерајх, најавио да ће се Аустрија придржавати горње границе за прихват избеглица која је у овој години одређена на 37.500.

"Ми не можемо све избеглице примити код нас, и то ћу као шеф владе заступати, уз све последице", нагласио је Фајман.

Он је за бечки дневник Кронен цајтунг, истакао да је Аустрија била примерна у избегличкој кризи, као и да је разочаран што то није признато.

Фајман је, такође, рекао да више не разуме политику Грчке.

"Немогуће је да Грчка делује као туристичка агенција и све избеглице само пропушта даље. Грчка је прошле године примила 11.000 избеглица, а ми 90.000. То се не сме поновити", нагласио је Фајман.

Националне мере, према његовим речима, биле су само "самоодбрана", али и позив за помоћ.

"Ми желимо европско решење, али постоји много неиспуњених одлука у Европској комисији, због чега сам стекао уверење да морамо самостално деловати", објаснио је Фајман.

Оценио је "запрепашћујућим" став Европске комисије.

"Они су се навикли да тужно посматрају како Грчка само пропушта избеглице. Навикли су се да посматрају како све не функционише и то је запрепашћујуће", критиковао је Европску комисију.

Такође се критички осврнуо и на доскорашњег савезника Немачку, оценивши да Берлин није подржао аустријски захтев да се у спору око квоте за расподелу избеглица у ЕУ укину финансијски подстицаји за оне државе које се противе фер расподели.

Фајман је најавио да ће председнику Савета ЕУ Доналду Туску, пред самит 7. марта, изнети још једном свој јасан став и подвући да неће мењати своје мишљење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару