Читај ми!

Бивши хрватски специјалци ослобођени за злочин над Србима

У поновљеном поступку бивши припадници хрватске полицијске антитерористичке јединице Лучко, Франо Дрљо и Божо Крајина, неправоснажно су ослобођени за злочин у Груборима 1995. због, како се тврди, недостатка доказа.

Њих двојица су од почетка порицали кривицу, а у новом поступку остали су при својим ранијим одбранама у којој је Дрљо, између осталог, рекао да га злочин описан у оптужници згрожава као "официра, верника и човека".

На крају првог суђења у јуну 2014. године, Дрљо и Крајина су неправоснажно ослобођени због недостатка доказа, али је Врховни суд крајем прошле године прихватио жалбу тужилаштва на ослобађајућу пресуду и затражио ново суђење пред измењеним судским већем.

Тужилаштво Дрљу терети за непосредан злочина над шесторо цивила и за неспречавање подређених у убијању цивила и паљењу њихових домова, а Крајину за командну одговорност.

На поновљеном, као и на првом суђењу, испитан је низ бивших специјалаца и њихових заповедника од Жељка Сачића, који је у одвојеном поступку био осумњичен да није предузео ништа како би спречио злочин и казнио починиоце, до ратног заповедника целе специјалне полиције Младена Маркача.

Сачић је навео да га за Груборе нико није питао све до 2001. године иако је, како је рекао, припремио писмене изјаваесвих теренских заповедника.

Сведоци су говорили и о могућим манипулацијама с извештајима, а бивши заповедник јединице Јосип Челић у оба поступка је рекао да је први извештај писао према ономе што су му пријавили заповедници група на терену, други по Сачићевом диктату, а трећи по повратку у базу у Лучком.

За злочин у Груборима, који се догодио уочи проласка "воза слободе" којим је државни врх после операције "Олуја" ишао за Сплит, судило се и Игору Бенети, али је он у априлу 2011. године пронађен обешен у шуми поред Отишића.

Иако је полиција известила да је реч о самоубиству, Сачић је јавно изразио сумњу да је Бенета убијен.

Дрљо и Сачић били су осумњичени и због злочина у сељу Рамљани, а загребачко Жупанијско државно тужилаштво је у јануару обуставило истрагу у том случају.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару