Читај ми!

Мигранти беже из грчких кампова, у Ђевђелији крцато

У Грчкој је данас, према проценама власти, готово 15.000 избеглица и миграната. Иако је нешто више од стотину успело да пређе у Македонију, у кампу у Ђевђелији тврде да неће пуштати избеглице док се њихов камп не испразни. Због тога су и кампови у Грчкој пуни. Из неких близу Солуна су избеглице побегле и већ стигле до границе.

Видети македонску заставу за многе који су на балканској рути јесте олакшање. Тешко се пролази строга и дугачка контрола коју заједно са домаћим спроводе чешки, словачки и мађарски полицајци. Није лако ни волонтерима који помажу избеглицама да докажу одакле су.

"Много је, много проблема. Мало је нелогично да се тражи пасош или лична карта од избеглица", каже Тара Петковска.

Представници УН не желе да критикују одлуку власти, али наводе бизарне ситуације. За некога трагичне.

"Јуче смо на пример имали ситуацију да је породица раздвојена. Жена са двоје деце је ушла у Македонију, док је њен супруг, који није могао да докаже националност, остао у Грчкој", рекао је Хајдар Фахад, представник УНХЦР-а у кампу Ђевђелија.

С друге стране границе, у грчком кампу Евзони никао је један нови мали град.

Од јутрос је подигнуто од 100 до 150 шатора. Постављени су током дана јер је главни камп потпуно попуњен. Осим што недостаје места недостаје и оно основно – обућа, гардероба, храна.

Четири породице ирачких Курда сместиле су се на ливаду, где праве пиринач-чорбу којом су понудиле и екипу РТС-а, иако им је празан стомак.

"Превише је људи овде. И нема хране. Много смо гладни", каже Абдула Осман.

Мигранти знају за нове прописе. Документа чувају као очи у глави. Равци Хедар каже да је имао добар разлог да побегне и показује своје фотографије у униформи.

"Побегао сам из Ирака од Исламске државе. Не смем да изгубим документа јер ће ме вратити тамо. Ја сам пешмерга (назив за војне снаге Ирачког Курдистана)", рекао је Равци Хедар.

Сиријци који су побегли из истог разлога, данас су опет бежали – из кампа код Солуна. До границе део пута су прешли таксијима, а кажу бар 40 километара пешице.

"Полиција нам је један, два, три дана говорила да чекамо. Нисмо могли више и народ је кренуо", каже Азад, избеглица из Сирије.

Не знају да је камп у који иду већ препун и да се на улаз у Македонију чека данима. Полиција је после подне покушала да у аутобусе укрца Авганистанце како би их вратила према Атини и растеретила. Нису желели да уђу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару