Јосиповић: Карамарко и Милановић су политички близанци

Актуелни заменик премијера Томислав Карамарко и бивши премијер и лидер СДП-а Зоран Милановић су "политички близанци" који су својим политикама Хрватску, не само економски, већ и политички, цивилизацијски, довели до руба, сматра бивши хрватски председник Иво Јосиповић.

Јосиповић тврди да политичку сцену у Хрватској обележава квартет за крај времена: ХДЗ - Мост- СДП и председница с Пантовчака који не дају наду да би Хрватска могла у нека друга, боља времена.

"Као да је времену крај. Не догађа се ништа, изузев непрестаних препуцавања која излуђују друштво и гасе наду да можемо боље", написао је Јосиповић у најновијој колумни на порталу Аутограф.

У прилог свом незадовољству актуалном политичком ситуацијом у Хрватској, Јосиповић наводи како је 'једва склепана, необична влада у којој се не зна "ко пије, ко плаћа", обележена неугодним аферама без и једне озбиљне одлуке.

Према његовом мишљењу, поражавајуће је то што од "реформи нема ни трага", а истовремено у јавности чланови владе, Моста и ХДЗ-а о кључним реформским потезима пласирају контрадикторне изјаве.

"ХДЗ и СДП, Карамарко и Милановић воде јалов вербални рат. Наизглед, реч је о великом идеолошком сукобу који потпирују медији, увек гладни сукоба, спорова, скандала. Њихова је расправа, да употребим терминологију једног од учесника, празна и шупља као тиква. Заправо, не надмећу се један против другога, већ са својим унутарстраначким опонентима, хране и помажу један другом пред предстојеће им битке за прве страначке фотеље", навео је Јосиповић.

Наводи како "пљујући Карамарка и усташију", Милановић шамара Комадину. С друге стране, "вређајући Милановића и комуњаре, Карамарко поставља ногу Пленковићу, Стиеру или коме већ".

"Карамарко и Милановић један су другоме идеални председници противничке странке. Политички су близанци који су у Хрватској време довели до краја. Или готово до краја. Својим су политикама Хрватску, не само економски, већ и политички, цивилизацијски, довели до руба.

Стална препуцавања њих самих и придружених им страначких преторијанаца, не о битним развојним питањима, о реформама, о економији, већ ни о чему, речником достојнијим биртије него демократске политичке сцене, излуђују друштво и гасе наду да можемо боље", сматра бивши хрватски председник.

Јосиповић истиче да мржња којом јавни простор преко медија контаминирају Милановић и Карамарко није фингирана, него стварна. "Хрватску близанци претварају у неподношљиву мешавину безнађа и мржње".

Јосиповић је забринут јер се у јавном дискурсу не говори о озбиљним темама и проблемима хрватске политике и економије. Линија Јадран - Балтик, коју на међународној сцени форсира председница Колинда Грабар Китаровић, Јосиповић назива "фејк иницијативом, будући да оригинална прича на релацији Јадран - Балтик датира још из председничког мандата Стјепана Месића".

"Оригиналну причу још су за Месићева мандата лансирали Американци, Мађари и Пољаци, а Хрватска још за потпредседника Владе Чачића прихватила чак и потписом неких уговора", подсећа бивши председник.

Своју наследницу на Пантовчаку подсећа на њена заборављена обећања: "Нема ни лупања шаком о владин сто, ни оног обећаног богатства, ни снажне хрватске позиције у ЕУ-у… Ни писма, ни разгледнице с Пантовчака. Тек добро навијање, не само на спортском, већ и на политичком терену. Дакако, за ХДЗ".

Оне који распирују страсти у друштву подучава како грађанима у Хрватској треба "мало наде, оптимизма, усмерености на нужне реформе".

"Оптимизам је миродија без које ниједно друштво није успело. Најбоље то показује представљање прорачунских начела које је у организацији ЕПХ представио премијер (Тихомир) Орешковић. Објективно врло скромне, штуре, ипак донекле обећавајуће назнаке о новом буџету, и у медијима, и међу економистима, и код људи који иоле прате политику подстакле су неке добре вибрације, прогнозе, унеле живост. Хоће ли оне потрајати, генерисати оптимизам и успех, нико не зна. Онај наш политички квартет за крај времена ипак је врло јак", закључио је Јосиповић, пренео је Т-портал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару