Читај ми!

Линта: Потврђено да се и даље дискриминишу Срби

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта похвалио је закључак у годишњем извештају Амнести интернешнала за 2015. годину у коме се наводи, између осталог, да је настављена дискриминација преосталих Срба у Хрватској по различитим основама.

Како наводи Линта, то се чини нарочито у области запошљавања, употребе ћирилице у јавном животу, станарских права, ратних злочина и цивилних жртава рата.

"Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године који гарантује запошљавање Срба у јавном сектору ако је учешће Срба у становништву жупанија преко пет, а у становништву градова и општина преко 15 процената", каже Линта.

Од укупно 20 жупанија и Града Загреба Срба има преко пет процената у становништву у 10 жупанија.

Такође, Хрватска не поштује одредбу Уставног закона о правима националних мањина о равноправној употреби ћирилице у општинама и градовима где је учешће Срба преко 33 процената у становништву, наводи Линта.

Линта подсећа да Хрватска упорно одбија да протераним Србима и српским повратницима врати око 40.000 отетих станова на којима је било станарско право.

"Пошто је већина тих станова приватизована од Хрвата могуће решење јесте исплата правичне новчане надокнаде бившим носиоцима станарског права или додела алтернативних станова са откупном ценом која је била актуелна почетком деведестих година", наводи Линта у саопштењу.

У то време откупна цена станова по квадратном метру била је између 50 и 250 марака а сада је између 400 и 700 евра зависно од локације.

Линта указује да у Хрватској и даље владају двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине, односно далеко строжи за Србе а далеко блажи за Хрвате.

Хрватска и даље спроводи политку застрашивања протераних Срба јер је у претходних 15 година канцеларија Интерпола у Загребу, на захтев хрватске стране, покренула истраге или подигла оптужнице против преко 150 Срба.

Бројне чињенице показују да је хрватско правосуђе етнички мотивисано, односно није независно, непристрасно и професионално.

Линта наводи да породицама жртава и несталих лица српске националности у Хрватској није признат статус цивилних жртава рата.

У годишњем извештају Амнести интернешнала наводи се да у Хрватској и даље траје дискриминација Срба и Рома, и напомиње да се прошле године земља борила с проблемом великог броја избеглица и миграната, али се властима замера да нису поклониле довољну пажњу тим питањима.

Прослава војно-полицијске акције Олује "у којој је 200.000 Срба протерано из Хрватске 1995." појачала је напетости између српских и хрватских националиста, оцењује су у извештају у којем се наводи да је у Вуковару локална власт донела одлуку о уклањању ћириличних табли те да су уведена посебна плаћања за документе на ћирилици "упркос томе што су 34 одсто становништва Срби".

Агенција Хина пренела је да је дискриминација хрватских Срба настављена у јавном сектору на подручју запошљавања и враћања станарских права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару