Читај ми!

Неизвесна судбина блокираних миграната, проблеми у Грчкој

Одлука Македоније да не пропушта Авганистанце и, по налогу Аустрије, успорава проток миграната, већ прави велике проблеме Грчкој. У тој земљи их је 12.000, а нови чамци пристижу на грчка острва. Са смиривањем мора, боје се власти у Атини, Грчка би могла да буде потпуно блокирана.

До јуче је у грчком кампу на граници са Македонијом било више од хиљаду Авганистанаца. Специјална полиција, што уз наговор, што уз употребу палица, испратила их је у аутобусе којима су враћени према Атини. У кампу их је сад тек стотинак. Од недеље за њих нема места на балканској рути. Избеглице које су остале плаше се да ће и за њих врата ускоро бити затворена.

За шест сати свега 200-250 Сиријаца и Ирачана је прошло кроз врата кроз која се улази у Македонију. Иако споро, и даље пролазе. Најтеже је онима који остају у Грчкој.

Један од Авганистанаца за кога је затворена граница побегао је из своје земље од талибана.

Каже, напали су га два пута и једном ранили његову бебу. Разлог: радио је, кажу, за окупатора.

"Радио сам за америчку војску и талибани су ме оптужили да сарађујем са непријатељем. Ја молим Европљане да схвате да је и у нашој земљи рат и да нас пусте", апелује мигрант из Авганистана.

Ипак, Европа не дозвољава улазак. Њега им обећавају кријумчари.

"Чуо сам да обећавају превоз. Ја за њих немам новца. Све сам потрошио", каже Шариф Рахими, избеглица из Авганистана.

Ирачани и Сиријци не знају да погрешан одговор на аустријској граници може да им обезбеди повратну карту за Грчку. Као на пример, ако се изјасне да желе за Скандинавију.

"Ако нека породица пређе море, пређе толико препрека, и онда дође на границу са Аустријом где их због погрешног одговора враћају, неће на то пристати. Наћи ће начин да оду до Финске", уверен је Ибрахим Мардини, избеглица из сиријског града Идлиба.

У Грчкој је већ блокирано 12.000 људи. Министар за миграције Јоанис Маузалас тврди да се сваког дана тај број увећава за две хиљаде. И да не знају шта ће са њима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару