Читај ми!

Предлог Сабору да Главашу укине посланички имунитет

Мандатно-имунитетска комисија хрватског Сабора предложила је парламенту да укине посланички имунитет Бранимиру Главашу, коме Врховни суд у другостепеном поступку треба поново да суди због ратног злочина против цивила српске националности у Осијеку 1991. године.

Захтев за укидање имунитета поднело је Државно тужилаштво, а Мандатно-имунитетска комисија је једногласно прихватила тај предлог и упутила га на одлучивање Сабору чија се одлука очекује у петак.

Ово је пети пут у последњих десет година да се Главашу укида имунитет због судских поступака за ратне злочине у Осијеку.

Будући да му је Уставни суд почетком прошле године укинуо правоснажну пресуду од осам година затвора због ратног злочина и случај вратио на ново одлучивање Врховном суду, Главаш је могао да се кандидује за посланика.

Главаш је у Сабору један од укупно два посланика Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ).

Против оснивача ХДССБ на снази је првостепена пресуда Жупанијског суда у Загребу којом је осуђен на десетогодишњу затворску казну због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. године у случајевима познатијим као "Гаража" и "Селотејп".

До одлуке Уставног суда, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару, јер је уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство има уз хрватско.

Бранимир Главаш је првостепено осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста.

Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Уставни суд је у образложењу одлуке о укидању правоснажне пресуде Главашу навео да је Врховни суд погрешио када је на злочине почињене након међународног признања Хрватске примењивао одредбе Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару