Курц: Претња Грчке није на месту

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц осудио је претњу Грчке земљама учесницима конференције о Западом Балкану, која је посвећена заустављању таласа избеглица на балканској рути.

Шеф аустријске дипломатије поручује да су потпуно погрешне претње ветом на приближавање држава Западног Балкана ЕУ.

Грчки министар за миграције Јанис Музалас упозорио је земље учеснице бечке конференције о балканској мигрантској рути да Атина може ставити вето на одлуке Европске уније које се на њих односе.

"Са појединим државама ћемо се наћи у телима ЕУ, када се буде разговарало о расподели субвенција за пољопривреду или када треба да подржимо њихово приступање Унији", нагласио је Музалас.

Како наводи Музалас, упозорење се тиче свих земаља које покажу антигрчки став и расистички се понашају према мигрантима.

Грчки министар је указао да би даље приближавање кандидата за пријем у чланство ЕУ могло да буде блокирано.

Претходно је Грчка упутила званичну протестну ноту Бечу због скупа, који је посвећен избегличкој кризи и балканској рути.

Грчка замера Аустрији што не учествује на овој конференцији, чије одлуке могу имати последице по Грчку и њене границе.

На иницијативу министарке унутрашњих послова Аустрије Јохане Микл Лајтнер и шефа аустријске дипломатије у Бечу се састаје 18 министара Западног Балкана, који ће разговарати о ситуацији дуж балканске руте.

На конференцију "Заједничко управљање миграцијом" позвани су министри унутрашњих и спољних послова Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније, Словеније и Србије, најављено је у саопштењу.

Циљ скупа је разматрање актуелних миграционих изазова.

Учесници конференције разговараће на првом панелу о темама које се тичу унутрашње безбедности, као што су управљање границама, борба против кријумчара и екстремизма.

Други панел бавиће се изазовима спољне политике као што су мере за борбу против узрока за бекство, сарадња са трећим земљама и информације о земљама порекла.

На радном ручку ће учествовати и министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил, који ће са министрима са Балкана разговарати о "цивилно-војној сарадњи и управљању границама".

Курц је одбранио и деловање Аустрије у избегличкој кризи истакавши да је званичан Беч за европско решење, али да док се не нађе заједничко решење мора да предузме националне и регионалне мере.

Према његовим речима, потребна је промена система за смањење броја избеглица.

"До сада Грчка није била спремна на смањење таласа избеглица", поручио је Курц и подсетио да Грчка на састанку у Амстердаму није показала спремност на решење.

Курц је констатовао да је Грчка јасно ставила до знања да није заинтересована да смањи талас избеглица, већ да жели да настави са пропуштањем миграната.

Министарство унутрашњих послова Аустрије реаговало је на критику Грчке уз објашњење да се састанак одржава у већ "чврстом формату" и да присуство представника Атине није предвиђено.

Прошле године одржана је конференција о Западном Балкану у Бечу, али на тему борбе против тероризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару