ЕК и Грчка критикују коференцију у Бечу

После Грчке, која је уложила протестну ноту, и Европска комисија критиковала је за сутра заказану конференцију о западном Балкану у Бечу, посвећену балканској рути коју користе избеглице.

"Забринути смо да поједине државе чланице делују изван договорених оквира“, рекла је у Бриселу портпарол Европске комисије Наташа Берто.

Она је, како преноси агенција АПА, рекла да је Комисији познато одржавање конференције на коју су сутра у Беч позвани министри унутрашњих и спољних послова земаља Западног Балкана, додајући да Комисија на њој не учествује.

Истовремено је поручила да би Европска комисија радије хтела да све државе дуж балканске руте учествују на овом скупу.

Берто је изразила бојазан да би пооштравањем управљања границама на Балкану могло доћи до хуманитарних последица.

"Земље чланице би требало заједно, а не једне против других да делују“, нагласила је она додајући да би идеално било да се изврши расподела избеглица преко Турске или Грчке.

Иначе Европска комисија је већ раније дневне квоте за прихват захтева за азил, као и број избеглица које се пропуштају кроз земљу на пропутовању до друге државе ЕУ, које је Аустрија увела од прошлог петка, критиковала као супротне важећем праву. 

Протестна нота Грчке 

Грчка је данас званично уложила дипломатски протест зато што није позвана на конференцију о балканској рути, која се одржава у Бечу на иницијативу министарке унутрашњих послова Јохане Микл-Лајтнер и шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца.

"Кроз овај једнострани и не баш пријатељски корак према нашој земљи постоји покушај да се донесу одлуке уз одсуство Грчке које су имале последице по Грчку и њене границе“", нагласило је Министарство спољних послова Грчке у протестној ноти.

Грчка је већ раније оптужила Аустрију да минира постизање заједничког европског решења за избегличку кризу сврставајући се међу „хардлајнере ЕУ“.

На конференцији, на тему „Заједничко управљање миграцијом“ у Бечу, учествоваће министри унутраšшњих и спољних послова Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније и Словеније, најављено је у саопшšтењу Министарства унутрашњих послова Аустрије.

Циљ скупа је усаглашšавање у вези са актуелним миграционим изазовима у већ доказаном формату Аустрије и партнера са Балкана.

На скуп су позване и земље које чине Салцбуршšки форум, а које су погођене ситуацијом на западном Балкану, као шšто су Бугарска, Хрватска и Словенија, додаје се у саопšштењу.

Учесници конференције разговараће на првом панелу о темама које се тичу унутраšшње безбедности, као шšто су управљање границама, борба против кријумчара и екстремизма.

Други панел бавиће се темама које су изазов за спољну политику као šшто су мере за борбу против узрока за бекство, сарадња са трећим земљама и информације о земљама порекла.

На радном ручку ће учествовати и министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил, који ће са министрима са Балкана разговарати о „цивилно-војној сарадњи и управљању границама“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару