Прихватни центри у Македонији се пуне избеглицама повратницима

У центру у Табановцима налази се 700 избеглица из Авганистана који су враћени са хрватске границе.

Прихватни центри у Македонији се пуне избеглицама из Авганистана које друге земље враћају након увођења строжих мера контроле, преносе македонски медији.

Како наводи портал МКД, увођење квота за азиланте и транзит у неким земљама "балканске руте" показује прве резултате, па се сада у центру у Табановцима налази 700 избеглица из Авганистана који су враћени са хрватске границе.

Према неким информацијама, додаје портал, још 300 Авганистанаца је на путу за прихватни центар Табановце, који се налази на граници са Србијом. Из Словеније долазе информације да је та земља, сагласно са договореним квотама, почела да враћа и избеглице из Сирије, наводи МКД и додаје да је део од њих већ у Табановцима.

Истовремено се на граници са Грчком пропусна моћ смањује пропорционално са сманивањем пријема избеглица на словеначкој и хрватској граници.

Информација да не могу да пређу границу изазвала је нервозу међу авганистанским избеглицама који су јуче, у великим групама, покушавале да прескоче ограду и наставе пут ка земљама Европске уније. Македонска полиција их је чим прескоче ограду хватала и враћала у Грчку.

Грчка полиција је са импровизованог прелаза код коте 59 на македонско-грчкој граници, синоћ аутобусима одвезла све избеглице из Авганистана у Атину, где се налази велики избегички камп.

Прелаз на коти 59 је од јутрос, како преносе медији, празан, а транпсорт је дозвољен само избеглицама из Сирије и Ирака.

Македонија, према договору са земљама дуж "балканске руте" (Србијом, Хрватском, Словенијом и Аустријом) пропушта само онолико избеглица колико се пропушта на границама тих земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару