Линта: Изјава Орешковића порука Србима да нису добродошли

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да мандатар хрватске владе Тихомир Орешковић изјавом да је за ћирилицу у Вуковару још рано, јер су ране свеже и да време треба да учини своје, шаље поруку преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли.

Орешковић својом изјавом, према мишљењу Линте, заједно са Хрватском демократском заједницом и коалицијом Мост, који су га подржали за мандатара, шаље јасну поруку преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Линта оцењује као антирпску и изјаву председника Хрватске демократске заједнице Томислава Карамарка да насилно наметање ћирилице у Вуковару није добро, јер се крши Уставни закон о мањинама, као и да у Вуковару још ходају заједно жртве и злочинци.

"На овај начин Карамарко отворено шири мржњу и нетрпељивост према преосталим Србима у Хрватској с циљем да код њих изазове осећај страха и несигурности", навео је Линта и додао да је очигледно да и Орешковић и Карамарко "имају задатак да заврше посао свог идола Фрање Туђмана и усташке емиграције да и оно мало Срба потпуно нестане са подручја данашње Хрватске".

Линта је апеловао на високу представницу ЕУ за спољну политку и безбедност Федерику Могерини да упозори Орешковића и Карамарка да је неприхватљиво њихово антиевропско понашање са циљем негирања ћирилице као темеља националног и културног идентитета Срба у Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи