Загреб, уочи Божића представљено дело "Разбијање ћирилице"

Уметник Синиша Лаборовић поставио је свој рад "Разбијање ћирилице" у просторијама Хрватског новинарског друштва у Загребу.

Синиша Лаборовић је у Загребу поставио рад "Разбијање латинице", непосредно пре почетка пријема Српског народног већа, који се традиционално одржава поводом прославе православног Божића.

Лаборовић је осмислио рад након што је у октобру одржао предизборни скуп иницијативе "ДНО - десница нових обећања", током којег је предводио групу младих Рома који су комбиновали католичке црквене песме с усташким и извикивали пароле говора мржње.

Госте Српског народног већа (СНВ) ће дочекати 11 разбијених плоча, на којима су на латиници и ћирилици исписане реченице и стихови неких од најбољих хрватских и српских аутора.

Лабровић је тако "разбио" дела Иве Андрића, Арсена Дедића, Боре Ћосића, Симе Матавуља, Владана Деснице, Мирка Ковача, Данила Киша, Драгана Великића, Симе Мраовића, Григора Витеза и Бранка Миљковића.

Уништене плоче материјалом и дизајном одговарају двојезичним и двописменим плочама, чије се постављање прописује Законом о употреби језика и писма националних мањина у срединама где мањине чине више од 33 посто становништва.

Постављање првих таквих плоча у Вуковару 2013. године изазвало је протест ветерана, који је ускоро прерастао у протест против права Срба.

Све то резултирало је повећаним нивоом говора мржње и промовисање етничке нетолеранције који су још увек присутни у јавном простору, као и одлуком вуковарског градског већа о забрани коришћења ћирилице у том граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи