Митрополити честитали Божић, Амфилохије критикује власт Црне Горе

Митрополити две православне цркве у Црној Гори, Амфилохије и Михаило, честитали су божићним посланицама верницима Божић.

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве у Црној Гори (СПЦ) Амфилохије у посланици је оштро критиковао власт у Црној Гори, оптужујући је да политику темељи на поделама и на принципу "завади па владај".

Амфилохије је поновио критике на рачун односа власти према СПЦ и оптужио власт да "продајући веру за неверу, пориче вековно постојање Православне цркве на Цетињу".

Митроплит СПЦ-а је замерио властима што Нацртом закона о слободи вјероисповести тражи регистрацију СПЦ-а у Црној Гори, "прогони" њене свештенике и оптужује је да тим актом намерава да "озакони ново отимање и скрнављење светиња" те цркве.

"Уместо да гради будућност Црне Горе на прослављању Бога на висини, укрјепљењу истинског мира на земљи и добре воље међу људима ..., она покушава да је зида на духу каиновско-братоубилачких освета, божићних побуна, пасјих, братоубилачких гробаља и покоља, на продубљивању до дна деоба у овом малом ‘народцу' подловћенском, у складу са сатанским начелима ‘завади па владај', навео је митрополит СПЦ-а.

Амфилохије је критиковао и потезе власти на спољном плану и оценио да се она политиком "сагласила са насиљем и прогоном стотина хиљада Аврамове деце из Азије", те да је подржала "братоубилаштво у Светом Кијеву".

Митрополит Црногорске православне цркве Михаило је у посланици приметио да има "грехова и грешника који раде против црногорског народа, државе и цркве, кидишу на мир и срећу, прошлост, садашњицу и будућност Црне Горе".

Констатовао је да је "тешко целом црногорском и сваком народу где мржња и свађа царују". Позвао је на одбацивање свађе у мржње, да верници "очисте срце од зависти и злобе, руке од злих дела, а ум од злих мисли и намера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи