Да ли је Орешковић баш толико изненађење?

Хрватска је свог потенцијалног премијера Тихомира Орешковића "открила" сасвим изненада, 50 дана након избора, али он, према загребачким медијима, можда и није толико изненађење.

Како се наводи, за лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка Орешковић није изненађење зато што су њих двојица ступили у контакт још летос.

Коалиција Моста и ХДЗ-а са свега два посланика више од предвиђеног минимума озваничена је у последњем тренутку, а мандатара бизнисмена, рођеног Загрепчанина и канадског држављанина, предложила је након, како су то видели поједини хрватски медији, "театралног маскенбала демократије".

Мандатар је већ с првим обраћањем Хрвате изненадио слабим познавањем хрватског језика, а многе оставио у недоумици – откуд он?

Формално, то је исход преговора, током којих је лидер Моста Божо Петров провео Хрватску кроз готово 50 дана политичког ролеркостера од врха до дна, винуо обе коалиције СДП и ХДЗ, намамио челнике за исти сто заговарајући трипартитну владу, истовремено преговарао са Зораном Милановићем, а обећавао се и Томиславу Карамаку – и добио све.

На крају се, ипак, приклонио Карамарку иако му је СДП нудио и место премијера, бројна министарства, Хрватску народну банку...

"Играо је по ивици, није губио живце. Милановић је викао, Карамарко се жалио, а Божо Петров је смирено понављао: 'Желимо реформску владу, нестраначког премијера...'."

Загребачки Јутарњи лист примећује да је Петров заправо демистификовао велике политичке лидере, а ситуација у постизборној Хрватској мењала се из дана у дан – из сата у сат.

Мандатар је Орешковић, за кога, како примећују медији, никада нису чули ни неки посланици.

"Сад не знамо више ко је тај мандатар – понављали су јуче. Но, блиски сарадници председнице Грабар Китаровић знали су о коме је реч: тачно у 17.40 на Пантовчак је крочио нови хрватски мандатар Тихомир Орешковић, а уз њега су били Петров и Карамарко", навели неки посланици.

У првом реаговању, заступник Срба у Хрватском сабору Милорад Пуповац истакао је да "сумња у намештање, превару бирача и мандатара који је пронађен у неколико сати, који лоше говори и чита хрватски и не познаје своју земљу".

Хрватски аналитичар Жарко Пуховски каже да се легитимитет добија већином у парламенту, али да би сигурно било "пуно здравије" да је мандатар неко ко се кандидовао на изборима.

Формално, међутим, напомиње да су то били избори за парламент, а не за владу.

"Милановић је политички гледано у праву, али формално није, јер свако кога изабере парламент има легитимитет", сматра Пуховски.

Коментаришући именовање новог мандатара, Весна Пусић је рекла да јој се он чини пристојним човеком, али сматра да ће имати проблема због недостатка политичког легитимитета. Сматра и да Орешковић неће дуго остати на тој позицији.

"Мислим да се овом мандатару неће изгласати поверење, али ако је то човек онакав какав се мени чинио, с овом екипом, мислим да ће побећи главом без обзира већ за шест месеци", рекла је Пусићева за ТВ РТЛ.

Каже да је имала прилику да га случајно упозна као првог човека "Пливе".

"Мени се као човек чинио пристојним, све је то у реду, али ипак за место председника Владе Хрватске морате знати о земљи и целој ситуацији", рекла је Пусићева за Нову ТВ.

Објаснила је и да власт произлази из избора, а не зато што те је неко довео и, како је рекао, ставио на врх колача, не зато што се некоме тако хтело, него зато што су неки људи дали глас и неко поверење и имали идеју отприлике за кога гласају.

Пусићева је, међутим, приметила да он нема никакву везу с хрватским изборима или с било чим што је рађено ових месец и по и за шта су се људи на изборима одлучили.

Медији, међутим, откривају да је Карамарко још летос боравио у Канади, када је гостовао на свечаној вечери Хрватско-канадске трговачке коморе, те да је тада поручио да је Хрватска угрожена, да се домољуби називају сељачинама и примитивцима, а да "непријатељ" негира хрватску државу.

Верује се да је он већ тада ступио у контакт са Орешковићем.

"Постоји југофилија и југоносталгија", рекао је Карамарко том приликом и додао да у Хрватској не постоји левица, нити социјалдемократија и да су, "сваки пут кад су дошли на власт, показали своје лице".

Карамарка је тада слушало, како се наводи, 5.000 канадских Хрвата, којима је поручио да од њих не тражи ни прилоге, ни новац, ни куповину оружја.

"Тражимо да се наоружате и помогнете нама и себи, и ми вама и себи, једним новим заносом, духом домољубља. Молим вас да схватите да је Хрватска угрожена. Мора се схватити да морамо бити јединствени. Свесни смо да само јединство домовинске и исељене Хрватске може донети успех", рекао је тада Карамарко.

Досадашњи премијер Зоран Милановић је именовањем Орешковића за мандатара отишао у опозицију. Ријечки Нови лист не искључује могућност да његов СДП заједно с партнерима покуша да удари на савез ХДЗ-а и Моста тако што ће на конститутивној седници Сабора предложити свог кандидата за председника Сабора, и то досадашњег Јосипа Леку.

Према Пословнику, требало би да се спроведе тајно гласање у којем ће СДП-ова коалиција покушати да изазове нови обрт.

Уз то, коалиција Хрватска расте полаже наде и у то да би се део Моста, разочаран оваквим исходом преговора, могао предомислити и ићи против договора с ХДЗ-ом.

У том сценарију, очекују и потпору Радимира Чачића и представника мањина.

"За почетак ћемо сигурно предложити свог кандидата за председника Хрватског сабора. Моје мишљење је да би најбољи кандидат био Јосип Леко", казала је Пусићева, додајући да рачуна и на део Моста.

Ти људи, сматра Пусићева, морају одлучити по својој савести.

"Ја сам оснивала ХНС, али сам особа и респектујем све у странци. Мислим да би у овим условима можда било боље ићи на нове изборе. Али, на крају, свако по својој савести одлучује", закључила је Пусићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи