Састанак Моста и СДП-а завршен без одлуке о мандатару

Састанак представника коалиције независних листа Мост и коалиције Хрватска расте, коју предводи Социјалдемократска партија, завршен је у Загребу без навођења имена мандатара. Домољубна коалиција окупљена око ХДЗ-а Томислава Карамарка не пристаје на трипартитну владу. Из ХДЗ-а су поручили да се "преговори настављају, али на други начин". Сутра истиче рок за договор о парламентарној већини.

"Сутра идемо код председнице (на консултације). Нећемо ићи с потписима, затражићемо додатно време", рекао је лидер Моста Божо Петров.

Петров је рекао да разговори о будућој хрватској влади добро напредују.

"Засад је све позитивно. Разговарали смо о подели одговорности по ресорима", додао је Петров.

Састанак с коалицијом Хрватска расте почео је 17 часова у седишту Моста у Загребу. Било је раније најављено да ће се на састанку разговарати о мандатару.

Хрватска демократска заједница (ХДЗ) одбила је поновљену понуду Моста да се врати у преговоре са том странком и Социјалдемократском партијом (СДП) премијера Зорана Милановића о заједничкој влади, коју би водила нестраначка особа или представник Моста.

"Нема ништа од трипартитне владе", рекао је раније данас представник Моста новинарима Роберт Подолњак.

Подолњак је додао да је рок који је Мост оставио ХДЗ да промени ранији став био коректан и да нема смисла да се продужава.

ХДЗ је новинарима поделио писмо које су послали Петрову и у којем пише да су спремни за наставак преговора с Мостом и да се залажу за реформе, али у којем се не помиње могућност трипартитне владе.

Претходно су представници ХДЗ-а поручили су после седнице Председништва странке на којој се разматрао предлог Моста о формирање нове хрватске владе, да су "сви задовољни и да се разговори настављају на други начин, али не како јавност очекује". 

Председник ХДЗ-а Томислав Карамарко одлуку о даљим преговорима препустио је Председништву странке.

Карамарко је уочи седнице рекао да ће одлуку о томе како ће одговорити на позив Моста да се Домољубна коалиција врате у преговоре о трипартитној влади демократски донети то тело, а у изјави новинарима је и оповргнуо медијске спекулације да је с председником СДП-а Зораном Милановићем покушавао да договари нове изборе.

"Добро је, реаговали су и позвали нас натраг у игру. Председништво ХДЗ-а ће о томе одлучити. Оквир нашег понашања и мог личног мора бити сачуван и задржан", рекао је Карамарко.

ХДЗ током седнице председништва на Твитеру објавио фотографију Томислава Карамарка уз коментар "Ако је Мосту битна само власт, саставит ће Владу са СДП-ом".

Карамарко је истaкао како је ХДЗ озбиљна и уређена странка која ће пристојно одговорити на Мостов позив о чему ће одлучити Председништво странке.

Сигурно је да ХДЗ неће одустати од неких принципа, то јест не долазе у обзир трговина "фотељама", а нити ултиматуми, навео je Kaрамарко.

Рок за договор о парламентарној већини и влади је до сутра и поставила га је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је за уторак заказала четврти круг консултација о мандатару.

Уколико се буде испоставило да ни сутра не буде формирана већина од неопходних 76 саборских заступника, очекује се да ће председница предложити техничку владу и расписати ванредне парламентарне изборе.

Хрватски аналитичари сматрају да су ванредни избори боље решење, односно да је постизборна коалиција независне листе Мост и СДП-а кратког даха.

У случају да се Мост и СДП договоре раније је било најављено да ће премијер бити шеф независне листе Божо Петров, а Милановић председник Сабора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи