РС ће блокирати доток гаса ка ФБиХ?

Република Српска ће можда размотрити могућност ускраћивања транспорта гаса сарајевском предузећу "БХ гас" преко територије РС јер ФБиХ не дозвољава "Гас-Ресу", предузећу у Бањалуци, транспорт њиховог гаса преко територије Федерације, преносе "Независне".

Бањалучки лист преноси да је директор предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац рекао да је то предузеће упутило молбу "БХ гасу" да омогући транспорт њиховог гаса преко територије ФБиХ како би се овим енергентом снабдели купци у Источном Сарајеву, а уједно гас понудио и потенцијалним купцима у ФБиХ.

"Одговор 'БХ гаса' био је негативан. 'БХ гас' је саопштио да је по њиховој важећој Уредби о организацији и регулацији сектора гасне привреде он једини надлежан за транспорт и снабдевање природним гасом на простору ФБиХ и да у складу с тим одбија 'Гас-Ресу' приступ транспортној мрежи", рекао је Пухалац.

У предузећу "Гас-Рес" тврде да је такав одговор у директној супротности с Уставом БиХ, у којем је истакнуто да ентитети неће ометати пуну слободу кретања лица, робе, услуга и капитала кроз БиХ, те да ентитети неће успостављати контролу на граници између ентитета.

Поред тога, они наглашавају да поступање "БХ гаса" крши правила Енергетске заједнице, чији је потписник и БиХ, која гарантује слободни приступ трећој страни гасној инфраструктури, што значи да је "БХ гас" обавезан да омогући коришћење своје инфраструктуре "Гас-Ресу".

"Гас-Рес" се након тога жалио и федералном министарству задуженом за енергетику, а из којег су у одговору навели да жалба неће бити размотрена док се не усвоји нова регулатива о гасу на нивоу БиХ. За Пухалца овакав одговор је апсурдан.

У надлежном министарству у ФБиХ упозоравају да Устав БиХ није прекршен јер, како тврде, међуентитетска трговина је у надлежности државе БиХ, па је, како објашњавају, до доношења законске регулативе на нивоу БиХ привремено на снази регулатива ентитета ФБиХ.

Додају да је овај проблем још један доказ да је потребно што пре донети закон о гасу на нивоу БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи