Амбасада Србије у Атини, традиција стара пола века

У седишту амбасаде Србије у Атини ових дана очекују долазак новоименованог амбасадора Душана Спасојевића, који је добио агреман грчких власти. Зграда се налази у центру града и у њој се готово ништа није променило већ више од пола века, а о томе нам сведочи син једног од бивших југословенских амбасадора у Грчкој, који се сплетом околности поново нашао на том месту.

У дипломатском представништву у Грчкој некад је службовао и Јован Дучић, у новије време ту су били Милан Милутиновић и Душан Батаковић, сад се пут Атине спрема Душан Спасојевић.

Ова зграда купљена је у време када је југословенски амбасадор у Грчкој био Пеко Дапчевић. Његов син Вук, телевизијски сниматељ, послом се ових дана поново нашао на том месту, први пут откако је овде био као дете.

"Како сам израчунао, после 53 године сам у дворишту у коме сам се у ствари играо. Зграда је иста, башта је иста само што је дрвце порасло и израсло. Манадарине су ту око мене, исте и даље. Осећам се као у времеплову", каже Вук Дапчевић.

А времеплов га подсећа да су тада у амбасадама важила строга правила, да је отац имао много посла, да је резиденција увек била пуна гостију из дипломатског света, а да се породица окупљала за празнике.

"Случајно пре 15 дана наиђем на фотографије из детињства, и наиђем на фотографију - унутра у великом салону испод камина је била јелка, ту се славила Нова година и сад док сам седео унутра схватим да је исти амбијент и да само фали јелка и да је клавир чак исти из тог периода", каже Вук Дапчевић.

Много пре дипломатске каријере, генерал Пеко Дапчевић имао је и значајније улоге. Команодовао је 1944. партизанским јединицама које су ослабађале Београд - раме уз раме са генералом Ждановом и Црвеном армијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи