"Нема сумње да је будућност Западног Балкана у ЕУ"

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је у Загребу да за њега нема никакве сумње да је будућност Западног Балкана у Европској унији. Потпредседник САД Џозеф Бајден сматра да је улазак у ЕУ и НАТО најбољи начин за унапређење мира, благостања и безбедности у региону.

У изјави новинарима после самита Брдо-Бриони Доналд Туск је рекао да је на скупу разговарано о томе како остварити проширење ЕУ и улазак у НАТО за земље које то желе.

"За мене нема сумње да је будућност Западног Балкана у ЕУ", рекао је Туск.

Двадесет година после Дејтонског споразума, рекао је Туск, европске и евроатланске интеграције помогле су у трансформацији југоисточне Европе.

"Оно што нам је данас највише потребно је стварни напредак како би оживели процес проширења на земље кандидате и убрзали евроатланске интеграције земаља које желе да уђу у НАТО", додао је Туск.

Председник Европског савета је рекао да је потребно сарађивати по питању миграната, али и претњи екстремиста.

Рекао је да земље југоисточне Европе не могу саме да реше мигрантску кризу, јер је то глобални проблем који захтева укључивање САД, Турске и афричких земаља.

"То подручје у срцу Европе суочава се с великим приливом избеглица и миграната. Морамо да радимо заједно у духу сарадње и координације. ЕУ је спремна да пружи помоћ", рекао је Туск. 

Додао је да недавни терористички напади "брутално показују" изазове које представља међународни тероризам и додао да свеобухватни приступ треба да укључи решевање питање радикализације, екстремизма и страних бораца.

"То је наша заједничка одговорност", поручио је Туск.

Истакао је да је обарање руског авиона на турско-сиријској граници створило опасну ситуацију и додао да канали комуникације морају остати отворени јер то може смањити напетости и спречити сличне инциденте у будућности.

Туск је рекао да све ресурсе треба усмерити на борбу против Исламске државе. "То треба да буде заједнички циљ", додао је.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић оценила је да је данашњи самит био дијалог југоисточне Европе, ЕУ и САД са циљем јачања стабилности, сигурности и благостања у региону југоисточне Европе.

Хрватска председница је рекла да је охрабрена преданошћу коју су сви исказали у подршци европским и евроатлантским интеграцијама региона и нагласила да је консолидовање Европе могуће само ако ЕУ обухвати и регион југоисточне Европе.

Позвала је да се више не користи термин Западни Балкан. Уместо тога регион би требало ословљавати југоисточна Европа, што он и јесте, додала је Колинда Грабар Китаровић на крају данашњег самита.

Бајден: Чланство у ЕУ и НАТО најбољи пут за регион

Потпредседник САД Џозеф Бајден рекао је да је улазак земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО најбољи начин за унапређење мира, благостања и безбедности у региону.

"Сањамо да ће постојати Европа која ће бити целовита, мирна и јединствена и сматрамо да то није могуће без југоисточне Европе, Балкана. То је јемство да ће постојати Европа која је целовита, јединствена и у миру", рекао је Бајден.

Подсећајући да су земље региона различито напредовале у процесу евроатлантских интеграција, Бајден је рекао да САД снажно подржавају чланство Црне Горе у НАТО и да врата тог војног савеза остају отворена.

Бајден је нагласио да је регион југоисточне Европе, којим се бави више од 25 година, претрпео корените промене.

Рекао је и да више не види људе који пуцају једни на друге, већ људе који се међусобно шале. "То је коренита промена. То показује да је могућа трансформација од несугласица ка сагласности", додао је.

У заједничком обраћању после самита Процеса "Брдо-Бриони" са председницима Хрватске и Словеније и председником Европског савета Доналдом Туском, потпредседник САД је оценио да је састанак био продуктиван и да му се чинило да "слуша глас једне породице".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи