Читај ми!

Тужилаштво БиХ: Убиство војника истражује се као терористички акт

Убиство два војника у Сарајеву истражује се као акт тероризма, саопштила је Канцеларија државног тужилаштва БиХ. СИПА наводи да двоструко убиство има елементе тероризма. Председник Републике Српске Милорад Додик истиче да је убиство двојице војника терористички акт, а да је мета напада изабрана случајно. У петак Дан жалости у БиХ.

Портпарол Канцеларије државног тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је за АП да се синоћни напад код војног објекта у насељу Рајловац истажује као "акт тероризма".

Из Агенције за истраге и заштите (СИПА) наводи се да двоструко убиство у Рајловцу у БиХ има елементе тероризма и да СИПА преузима истрагу у том случају по инструкцијама и у сарадњи са Тужилаштвом БиХ.

Портпаролка те агенције Кристина Јозић каже да до сада прикупљене чињенице указују на то да у конкретном случају постоје одређени елементи кривичног дела тероризма.

"Полицијски службеници СИПА, у сарадњи са другим полицијским агенцијама, интензивно предузимају потребне мере и радње из своје надлежности на расветљавању целог догађаја", навела је Јозићева, пренео је сарајевски портал Klix.ba.

Драган Мектић, министар сигурности БиХ, каже да се ради о планираном делу са умишљајем, додавши да треба времена да се утврди да ли је ово сире организтовано дело. 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је убиство двојице војника БиХ у Сарајеву терористички акт, а да је мета напада изабрана случајно.

"Наравно да је то акт тероризма, а евидентно је да је мотивација био радикални ислам. Циљ је био случајан, а не изабран", рекао је Додик после отварања конференције "Дејтонски споразум – две деценије мира и поуке за свет".

Истиче да је обавештајна служба у БиХ раније утврдила да постоји 3.400 појединаца у тој земљи који су спремни да изврше терористички акт, али да та упозoрења нису на најбољи начин схваћена.

У БиХ се већ, како је рекао Додик, враћају припадници Исламске државе из Сирије, уносећи нестабилност.

"Не примењује се закон који предвиђа казне за оне који одлазе на страна ратишта. БиХ је једна од ургентних простора који је изложен актима индивидуалног тероризма", оценио је Додик и нагласио да је напад на војнике БиХ за сваку осуду.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара изјавио је да је двоструко убиство у Рајловцу гнусан злочин и замолио грађане да остану мирни.

"Полиција ради свој посао и полиција има довољно снаге да одговори свим изазовима", истиче Чампара.

Убиство двојице војника у сарајевском насељу Рајловац представља терористички акт и напад на државу БиХ, оценили су заменици министра одбране БиХ Борис Јеринић и Емир Суљагић.

"Овај гнусни чин је пуцањ у Оружане снаге БиХ и у БиХ, али нас то неће уплашити. Ми ћемо спремно наставити извршење наших задатака", рекао је Јеренић на заједничкој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Суљагић је осудио је овај злочин, нагласивши да БиХ дефинитивно има проблем с тероризмом.

"Што се мене тиче, синоћ нису убијени Бошњак и Србин, убијене су особе рођене 1981. и 1989. године. Ово је напад на наш начин живота. Међутим, ова земља је претрпела много веће потешкоће, па ће и ово превазићи. Затекли су нас неприпремљене, не нашом кривицом, а ово је био први и последњи пут да је тако", рекао је Суљагић.

Начелник Оружаних снага БиХ генерал Анто Јелеч саопштио је да је у синоћњем нападу повређен и војник Џевад Љуковац, додавши да Оружане снаге раде све да заштите своје војнике и допринесу миру и безбедности у БиХ.

Нападач Енес Омерагић убио је јуче два припадника оружаних снага БиХ, Србина и Бошњака.

Убијени су војници Армин Салкић (1989), бошњачке националности, и Недељко Радић (1981), српске националности који су радили на формацијским местима возача у батаљону Војне полиције Бригаде тактичке подршке.

Омерагић је након преговора са полицијом у својој кући у сарајевском насељу Сокоље, извршио самоубиство.

Омерагић је рођен у Паризу, а сарајевски медији пишу да је био припадник текфирије, струје вехабијског покрета, чији следбеници сматрају да је дозвољено убити свакога ко се противи њиховом тумачењу ислама.

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић изјавио је синоћ да су Оружане снаге БиХ подигле степен готовости на свим локацијама после убиства двојице својих припадника у Сарајеву.

Звиздић је после ванредног састанка у Већу министара БиХ рекао да убиство припадника Војске БиХ представља "пуцањ у државу".

У Босни и Херцеговини у петак ће бити Дан жалости, одлучио је Савет министара БиХ. Све заставе на институцијама ће бити спуштене на пола копља, а према важећим прописима отказују се и сви спорти и забавни програми планирани за тај дан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи