Македонци беру плодове узгајања јабука

Подручје јужне Македоније одувек је било препознатљиво по добром воћу, пре свега по јабукама. До пре неколико година београдске пијаце нису се могле замислити без овог плода из сунчане Преспе. Јабуке су тамо и ове јесени добро родиле.

У Ресену најпознатијем македонском центру по производњи јабука данас се скоро свако домаћинство бави овом производњом. Сваки воћар у свом поседу има бар један ИМТ-ов трактор. И многе од ових кућа направљене су од пазара и зараде од продаје јабука на зеленом венцу или Каленић пијаци. Чувена је манифестација Ресенски Јаболкобер.

"Влада Македоније директно субвенционише производњу воћа са око 500 евра по хектару у зависности од броја садница. Само у те сврхе за регион Преспе држава је извојила два милиона евра", каже Незаретин Шерифовски из Ресена.

„Влада Македоније субвенционише 50 одсто трошкова при куповини нове пољопривредне механизације и при заснивању нових засада. То су бесповратна средства и директна подршка из буџета", каже Ванчо Костадиновски из Министарства пољопривреде Македоније.

У преспанском региону под воћем је око четири хиљаде хектара. На традиционалан начин се гаји 95 одсто воћа. Зато је уз помоћ европских пара на школском имању подигнут засад са савременом технологијом.

"Од 2013. године када је подигнут овај засад, полако се мења и структура засада у околини и већ је 400 до 500 хектара подигнуто на савременим основама. Стари засад максимално роди до 40 тона, а нови већ у трећој, четвртој години 50-60 тона по хектару", каже Директор Средње школе у Ресену Науме Тосковски.

Да би овдашњи воћари што пре овладали савременом техологијом и новитетима, организују се посете великим светским пољопривредним сајмовима

"Већ осам година многа удружења произвођача јабука и фирме водимо на највећи воћарски и пољопривредни сајам у турски град Бурсу", истиче Лидија Попзлатанова из Тујапа.

Велики број студената се после завршених факултета у Београду, Скопљу и Штипу враћа на своја имања јер се заснивањем савремених воћарских плантажа обезбеђује лагоднији живот и добра зарада. То су приметили и наши привредници па је и српски капитал уложен у највећи ресенски пољопривредни комбинат "Агроплод".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару