Читај ми!

Бодљикава жица на словеначко-хрватској граници

Словенија је почела да подиже жичану ограду према Хрватској како би спречила неконтролисани улазак избеглица, јавља АП. Раније јутрос камиони са жицом за ограду стигли су у словеначко место Велики Обреж у близини границе са Хрватском. Словеначки премијер наводи да ће ограда имати за циљ усмеравање миграната, али да границе неће бити затворене.

Постављање 1,8 метара жичане ограде почело је на више локација, пише словеначки лист Дело.

Војници су почели да одмотавају жицу и постављају ограду дуж словеначке стране реке Сутле која раздваја Словенију и Хрватску. 

Спекулисало се да се почетак градње одвија у тајности, будући да полиција није хтела да открије у којем се пограничном месту гради ограда, а на свим деловима границе није дозвољен приступ новинарима.

Познато је, наиме, да ће ограда бити подигнута на деловима границе где је избеглицама најлакше да прођу.

Словеначки медији јављају да се недалеко од пограничних места налази одређени број војника и да је засад све мирно.

Према информацијама портала 24ур, градња је започела у Добови, на делу где је новинарима забрањен приступ.

Премијер Миро Церар је пре поласка на самит ЕУ–Африка, који се одржава на Малти, обавестио коалиционе партнере о ситуацији на граници са Хрватском.

Он је јуче изјавио да ће Словенија у наредним данима поставити "привремене техничке препреке" на својој граници са Хрватском како би боље управљала приливом миграната, али неће затворити граничне прелазе.

Церар је рекао да ће те препреке, укључујући ограде ако буде потребно, имати за циљ усмеравање миграната ка граничним прелазима, али да границе неће бити затворене. 

Воз са 1.067 избеглица у пратњи хрватских полицајаца, стигао је у један час после поноћи на гранични прелаз Добова, саопштили су званичници.

Како се очекује, још један воз са око 1.000 избеглица требало би да стигне данас у Словенију, пренела је агенција СТА.

Све избеглице које су стигле током јучерашњег дана регистроване су и пружена им је неопходна помоћ, да би потом били превезени у прихватни центар Шентиљ недалеко од границе са Аустријом, саопштила је полиција Новог Места.

Око 500 избеглица налази се у Брежицама и Обрежју и они ће бити, уз полицијску пратњу, превезени у Јесенице у близини северозападне границе Словеније са Аустријом.

Словеначка влада још није саопштила када ће почети да поставља ограду, али је јуче словеначки премијер Миро Церар изјавио да ће та земља у наредним данима поставити "привремене техничке препреке" на својој граници са Хрватском како би боље управљала приливом миграната, али неће затворити граничне прелазе.

Више од 170.000 миграната и избеглица са Блиског истока, Азије и Африке ушло је у Словенију од средине октобра, када је Мађарска затворила своју јужну границу са Хрватском преусмеривши њихов прилив ка Словенији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару