Читај ми!

Вођи вехабија у БиХ седам година затвора

Неформални вођа вехабија у Босни и Херцеговини Хусеин Боснић осуђен је на седам година затвора због јавног подстицања на терористичке активности, врбовања ради терористичких активности и организовања терористичке групе.

Боснићу је пред Одељењем за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Суда Босне и Херцеговине, изречена првостепена пресуда на коју је могуће уложити жалбу, јавља агенција Фена.

Суд БиХ потврдио је крајем децембра 2014. године оптужницу која Боснића терети за почињење тих кривичних дела.

У оптужници је наведено да је током 2013. и 2014. као припадник такозване салафијске заједнице у БиХ, организоване ван званичних институција Исламске заједнице БиХ, у неколико градова на подручју БиХ ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону свесно с позиције верског ауторитета у тој заједници јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Такође, у оптужници се наводи да је Боснић јавно, на скуповима на којима је окупљао припаднике салафијске заједнице и путем Јутјуба одржавао и објављивао говоре и упућивао јавне поруке ради подстицања припадника селафијске заједнице да постану део организоване терористичке групе ИСИЛ у Исламској држави и као припадници групе учествују у активностима које организује та организација.

Како преноси портал Кликс, из Тужилаштва БиХ истакли су да су задовољни пресудом, али да ће тражити већу казну у другостепеном поступку.

Одбрана је најавила жалбу, а Боснићеви адвокати рекли су да је у овом случају реч о "политички монтираном процесу".

Боснић је ухапшен у полицијској акцији кодног назива "Дамаск" у септембру 2014. године, у притвору је више од годину дана, и то време ће му бити урачунато у издржавање затворске казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи