Месић: Односи Хрватске и Србије у застоју

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је да су односи Србије и Хрватске у застоју. Од утврђивања статуса Косова, које се завршило проглашавањем самосталне државе, бележи се застој и назадовање у процесу нормализације и стабилизације региона, истакао је Месић.

Односи Хрватске и Србије су у застоју, па није могао да буде организован ни међудржавни сусрет на највишем нивоу, али ни нека врста репризе регионалног самита, изјавио је хрватски председник Стјепан Месић у Супетру на Брачу.

Учествујући у раду међународне летње школе демократије на тему "Да ли је могућ идентитет без мржње и нетрпељивости", Месић је рекао да се "од утврђивања статуса Косова, које се завршило проглашавањем самосталне државе, бележи озбиљан застој у процесу нормализације и стабилизовања региона, па чак и назадовање".

"Незадовољство Србије чињеницом признања Косова почело се преливати на БиХ и озбиљно утицати на њену стабилност", оценио је Месић, истичући да је "Хрватска јасно одустала и од саме помисли да има претензије према било ком делу БиХ".

"Хрватска је јасно дефинисала и свој однос према Хрватима у тој држави. Још чекамо сличну поруку из Београда упућену Србима у БиХ, али никако да је дочекамо", навео је хрватски председник.

Изразивши жељу да се у уједињеној Европи нађу све земље региона, Месић је рекао да му неко може рећи да жели да врати Југославију, али да је то немогуће "јер смо имали два пропала експеримента у мору крви". "Наша је будућност у Европи и то ће бити најмоћнији фактор мира у свету", рекао је Месић.

Месић је нагласио да су људи из невладиних организација и они из политике у земљама дејтонског четвороугла - Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе - с временом остварили помак који се чинио готово немогућим, а посебно је помогла Игманска иницијатива.

Месићу је данас уручена повеља захвалности Игманске иницијативе, а проглашен је и њеним почасним чланом. Према речима председника Грађанског одбора за људска права Зорана Пусића, Месић је унапредио постојеће и поставио нове демократске стандарде у региону. Председнику Хрватске признање је уручио председник Европског покрета у Србији Живорад Ковачевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи