Приведен осумњичени за убиство навијача "Сарајева"

Ведран Пуљић, током нереда у Широком бријегу, убијен хицем из ватреног оружја. Приведена особа за коју се сумња да је одговорна за убиство Пуљића. Навијачи фудбалског клуба "Сарајево", и грађани блокирали центар Сарајева тражећи да се пронађе и казни убица.

Министар унутрашњих послова Западнохерцеговачке жупаније Ивица Гашпар потврдио је да је у Широком Бријегу приведена особа за коју се сумња да је одговорна за убиство Ведрана Пуљића. 

Током дана приведено је више особа, рекао је министар Гашпар, а преносе босански медији. 

Неколико стотина навијача фудбалског клуба "Сарајево", и грађана главног града Бих, блокирало је данас раскрсницу у близини Председништва БиХ, протестујући због јучерашњег убиства навијача тог клуба Ведрана Пуљића у Широком Бријегу. 

Окупљени навијачи и грађани Сарајева захтевали су да се пронађе и ухапси особа која је убила Пуљића, спровођење истраге на федералном нивоу, као и смену свих одговорних особа МУП-а Западно-херцеговачког кантона. Своје захтеве предали су портпаролу Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Недуго после почетка протеста, патолог Хамза Жујо саопштио је да је Пуљић "смртно страдао од пројектила испаљеног из ватреног оружја", односно да је "обдукцијом пронађен метак у пределу главе".

Сарајевски медији јављају да постоји могућност да протести постану масовнији, а навијачи "Жељезничара" најавили су организован долазак на протесте, како би исказали солидарност и пружили подршку навијачима градског ривала.

Локални медији преносе да је у нередима рањено 16 навијача и 15 полицајаца, а навијач "Сарајева" који је у сукобима у Широком Бријегу задобио прострелну рану засад се не налази у животној опасности, потврдила је Ана-Марија Бебић, портпарол Свеучилишне клиничке болнице у Мостару.

МУП Западно-херцеговачке жупаније је оптужио навијаче Сарајева да су изазвали нереде, док навијачи "Сарајева" кажу да су их навијачи "Широког Бријега" дочекали каменицама, после чега је дошло до сукоба у којем је коришћено и ватрено оружје.

У недељу око 23 сата, навијачи Сарајева, који себе називају "Хорде зла" и којима су се придружили и играчи тог фудбалског клуба, блокрали су централну сарајевску улицу Маршала Тита, тражећи од МУП Федерације БиХ да преузму истрагу око Пуљићевог убиства и нереда.

Навијачи тврде да се сукоб догодио јер је полиција Западно-херцеговачке жупаније била неприпремљена и није предузела ништа да спречи напад навијача "Широког Бријега" на неколико стотина навијача "Сарајева".

Међусобне оптужбе за изазивање нереда

Фудбалски клуб "Широки Бријег" издао је саопштење, у коме се наводи да је руководство клуба "урадило апсолутно све што је у надлежности клуба и обавези клуба-домаћина", док за инциденте оптужују гостујуће навијаче.

"У Широки Бријег је дошло три до четири пута више навијача Сарајева него што је најављено, а исти су одмах по доласку почели изазивати нереде", наводи се у саопштењу, и додаје да је "жалосно што поједини медији од хулигана, који су у Широки Бријег дошли са очигледном намером да изазову нереде, покушавају да направе жртве".

С друге стране, навијачи "Сарајева" оптужили су навијаче "Широког Бријега" да су их напали без икаквог повода.

"Била је то класична заседа, чули су се и пуцњеви. Камење и флаше су летели на нас, крвави навијачи, било је ужасно, као да је рат", рекао је један од навијача Сарајева, који је био сведок ужаса на улицама Широког Бријега.

Голман "Сарајева", Мухамед Алаим, негира наводе појединих медија да су навијачи његовог клуба дошли наоружани и да су први изазвали сукоб.

"На самом изласку из аутобуса и уласку на стадион, навијаче 'Сарајева' са две стране напала је већа група навијача 'Широког бријега'. Чуло се најмање 30 пуцњева из ватреног оружја. Наши навијачи уопште нису били наоружани", изјавио је Алаим.

Такође, Алаим тврди да је преминули Пуљић пао само неколико метара од њега, а да су хитну помоћ чекали пуних сат времена.

Осумњичени за убиство није полицајац

Министар унутрашњих послова Западнохерцеговацке жупаније Ивица Гашпар вечерас је о истрази о нередима у Широком Бријегу известио потпредседника Федерације БиХ Мирсада Кебу и потврдио да је у притвору особа за коју се сумња да је одговорна за убиство навијача Сарајева Ведрана Пуљића.

Реч је о грађанину а не о полицајцу, казао је министар Гашпар, пренели су сарајевски медији.

Осумњицени О.К. у притвору је од синоћ а до сазнања о одговорности за убиство дошло се у току јучерашњег дана.

О.К. је, како су јавили медији, убиство починио отетим полицијским пиштољем.

После разговора с представницима владе Западнохерцеговачке жупаније потпредседник Федерације БиХ Кебо казао је како се све мора уцинити да се тензије смире.

Прво треба открити убицу, друго - решити кориштење ватреног оружја и треће утврдити је ли било недопуштених радњи службених особа, изјавио је Кебо.

Председник владе Западнохерцеговацке жупаније Звонко Јуришић позвао је све који имају снимљени видео материјал и фотографије да их доставе надлежним телима. И на синоћњем састанку прегледани су видео записи у поседу полиције.

Ни на једном снимку нисам видио,осим пуцања у ваздух, да је било који полицајац пуцао у навијаче, било групу или појединце, изјавио је Јуришић.

Представник навијача Сарајева Мухамед Грбо казао је како навијачи од својих захтева неће одустати, упркос помацима у истрази.

Улице у Сарајеву нећемо одблокирати док се убица не пронађе и док се приведени навијачи, које је насумице приводила полиција, не врате у Сарајево, казао је у Грбо у Широком Бријегу.

Учесници састанка обишли су приведене навијаче и разговарали с тужиоцем Весном Чавар. Њихово испитивање вецерас још траје па тужилац није могла рећи хоће ли навијачи бити задржани у притвору или пуштени кући.

Потпредседник Федерације БиХ Кебо казао је да посета притворенима не значи сумњу у надлежна полицијска и правосудна тела нити било какав притисак на њихов рад.

И Кебо, као и Јуришић, дали су пуну подршку раду МУП-а и тужилаштва. Најавили су и покретање иницијативе за доношење федералног Закона о навијачима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи