Папандреу добио мандат да формира владу

Председник Грчке Каролос Папуљас поверио је мандат лидер ПАСОК-а Јоргосу Папандреуу да формира нову владу. Од данас заједно мењамо пут Грчке и живот свих нас, улажемо напор да земљу поставимо на пут опоравка, рекао Папандреу, после победе на изборима.

Јоргос Папандреу, лидер опозиционог ПАСОК-а, који је победио на ванредним парламентарним изборима, добио је мандат од шефа државе Каролоса Папуљаса да формира нову владу Грчке.

Током краћег сусрета, Папуљас је Папандреуу пожелео пуно успеха у послу који је пред њим, пренела је агенција АНА.

Папандреу је, том приликом, истакао да су пред Грчком тешка времена и нагласио да је убедљива победа његове странке доказ да се грађани надају суштинским и дубоким променама.

На јучерашњим изборима, ПАСОК је забележио убедљиву победу, пошто је за ту странку гласало 43,94 одсто бирача, док је Нова демократија, одлазећег премијера Костаса Караманлиса, освојила је на изборима 33,49 одсто гласова.

У табору социјалиста већ трају консултације о формирању новог кабинета, а имена кандидата за вођење кључних министарстава очекују се сутра. Медији у Атини спекулишу да би Папандреу, уз премијерску, могао да узме и функцију министра финансија или спољних послова.

Такав потез тумачи се жељом лидера ПАСОК-а да што директније учествује у решавању садашњих проблема у земљи, пре свега економских, који су и довели до ванредних избора.

Јоргос Папандреу је псоле објављивања резултата избора изјавио пред хиљадама присталица у центру Атине да је му је народ дао мандат да окрене страницу грчке историје.

"Данас заједно мењамо пут Грчке и живот свих нас. Од данас почињемо заједно велики национални напор - да поново земљу поставимо на пут опоравка, напретка и продуктивности. За наш нови пут, грађанин је наш једини компас за сваку одлуку и акцију", рекао је Папандреу, додајући да је дубоко дирнут поверењем које му је указао грчки народ.

Папандреу је, међутим, упозорио да "тај пут неће бити лак и да захтева тежак посао".

"Бићу увек искрен са грчким народом да бисмо заједно решили проблеме земље", нагласио је Папандреу, пренели су грчки медији.

Јоргос Папандреу је додао да жели "да сваки грчки грађанин учествује у националним напорима, да пишемо заједно следеће странице грчке историје".

Лидер ПАСОК-а је позвао све "напредне снаге земље да уједине напоре у овом тешком тренутку, за нови пут, за праведно друштво и за Грчку која ће све нас учинити поносним".

ПАСОК ће у новом сазиву парламента имати 160 од укупно 300 посланичких места, конзервативна Нова демократија 91 место, комунисти ККЕ 21 место, ЛАОС, екстремна десница 15 и СИРИЗА, радикална левица 13 места.

Лидер конзервативаца и досадашњи премијер Костас Караманлис је поднео оставку на место шефа Нове демократије, а у телефонском разговору са својим највећим ривалом Папандреуом признао пораз своје странке која је била на власти последњих пет година.

Караманлис је поднео оставку на место шефа странке након после прелиминарних резултата избора, рекавши да започиње процедуру за избор новог председника странке.

Костас Караманлис је рекао да се неће поново кандидовати за место лидера Нове Демократије.

Папандреу обећао хитан пакет стимулативних мера

Због тешке економске ситуације у Грчкој, насталој пре свега као последица светске кризе, економисти процењују да пред новим премијером Папандреуом стоји тежак задатак како да оживи грчку привреду.

Лидер ПАСОК-а ће морати да се суочи са буџетским дефицитом земље већим од шест одсто вредности бруто домаћег производа, што је други негативан такав показатељ у 16 - чланој зони евра, указује се у извештају лондонског дневнка "Индипендент" из Атине.

Папандреу обећао је да ће нова влада хитно усвојити пакет стимулативних мера за оживљавање привреде.

Економисти, услед тога, доводе у питање обећање Папандреуа да ће већом потрошњом подстаћи раст домаће привреде, јер би такав приступ још више задужио ионако презадужену земљу.

Нова влада ће морати, како примећује "Индипендент", да се суочи и са све већом незапосленошћу, као и растућим незадовољством грађана образовним системом, социјалном заштитом и имиграционом политиком.

Дневник "Гардијан" такође оцењује да Папандреуу и његовим социјалистима неће бити ни мало лако да испуне економски део обећања датих и изборној трци.

Британски Би-Би-Си подсећа да је Грчка током протекле четири године имала просечан привредни раст од три до четири процента, али да би ову годину могла да оконча са нултом или чак негативном привредном експанзијом.

Европска комисија и стручњаци Организације за економску сарадњу и развој, која обухвата 30 индустријски најразвијенијих земаља, сматрају да ће нова грчка влада морати да спроведе веома радикалне промене у пензионом и административном систему земље.

"Грчка је у озбиљним економским тешкоћама. У следећих месец дана она мора да објасни Европској унији како планира да смањи своја дуговања. Поражени конзервативци сматрају да ће стимулативни пакет који је Папандреу најавио гурнути земљу у још веће дугове. Предстоје занимљива времена када је грчка економија у питању", закључује се у извештају Би-Би-Сија из Атине.

Нова демократија Костаса Караманлиса је била на челу Грчке од 2004, с тим што је, пре две године, успела да победи на превременим изборима, који су, као и садашњи, сазвани због економских потешкоћа са којима се земља суочава.

Караманлис (53) и Папандреу (57), представници су две најјаче политичке струје у Грчкој, а на изборима се суочавају већ трећи пут. Караманлис је у тој борби однео победу 2004. и 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи