Читај ми!

Милановић: Разматрам да данас или сутра укинемо блокаду

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да са сарадницима интензивно разговара да данас или сутра укине мере на граници са Србијом, објављено је на Твитер налогу хрватске владе.

"Наша мера на граници (са Србијом) можда је била тврда, али она је била у одбрани националних интереса и контроле тока миграната који кроз Србију пролазе без икакве контроле", рекао је Милановић, пренео је Танјуг.

Оваква Милановићева изјава дошла је непосредно након што је из Брисела саопштено да је од Загреба затражено хитно објашњење одлуке о затварању граничних прелаза са Србијом за камионски саобраћај.

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је на конференцији за медије у Бриселу да је то учињено у контексту истраге правне службе Европске комисије о могућем кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању од Хрватске, након што је премијер Србије Александар Вучић у писму функционерима ЕУ упозорио да је споразум прекршен.

Милановић је, како је објављено на сајту хрватске владе, новинарима рекао да му је, пре свега, пред очима интерес и сигурност хрватских грађана.

"Удружења и некакви ситни приватни интереси, који се понашају као да не живе у Хрватској и као да је најважније њихових 10 или 50 хиљада евра, које су изгубили данас, али ће их надокнадити већ сутра, не понашају се као лојални грађани ове земље. То је непоштено јер и о томе водимо рачуна све време", рекао је хрватски премијер.

Премијер је, како се наводи, казао да интензивно разматра са својим сарадницима могућност укидања мера које је Хрватска морала увести.

"Уз упозорење да ћу се, у сваком следећем тренутку када оценим да је то у хрватском интересу, послужити нечим сличним или истим. Јер друкчије не могу и нећу", рекао је појаснивши како не жели да, не само хрватске фирме, него и радници у тим фирмама у Србији пате.

"На манипулације и демагогију из школе Шешеља и Милошевића се нећу освртати. Тога смо се ми у Хрватској нагледали. Док су моји сарадници, попут Ранка Остојића, након 'Олује' помагали Србима у Доњем Лапцу, неки други су држали хушкачке говоре у Петрињи и у Глини и тражили да се бомбардирају хрватски градови. То је огромна разлика и неће се избрисати док смо живи", навео је Милановић.

Казао је да ће ситуација с мигранима потрајати истичући да је понашање Будимпеште непредвидиво.

"Сад су ставили жицу и на границу према Словенији, дакле унутар шенгена, што се не да ничиме оправдати нити објаснити".

Поновио је да је прихват 10 хиљада људи у једном дану за Хрватску "јако пуно, уколико желимо одржати овакав ред".

"Можемо пуштати људе у поља, као што то ради Србија, али то онда није држава. То је случајна држава, неорганизирана држава, која жели ући у Европску унију и морају јако добро размислити како се мисле понашати у Европској унији, јер ово је за мене јако лош сигнал. Дакле, Хрватска је једина у овом тренутку која тај посао ради на организован начин. Не упоређујемо се с Аустријом и Немачком, које су у десет пута тежој ситуацији од нас зато што ти људи тамо остају", навео је Милановић.

Кад је реч о Словенији, рекао је да је она за сада поштеђена, али да је стално у контакту са председником словеначке Владе Миром Цераром и да врло добро зна да су словеначки организациони капацитети веома високи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару